Categories: Muzica si filme

10 cele mai amuzante filme de comedie din toate timpurile

Rate this post


De la filmele clasice pană la filmele contemporane, Writers Guild of America, Asociația Scriitorilor din America, a analizat 86 de ani de comedie, în limba engleză, pentru a stabili lista celor 101 mai amuzante scenarii din istoria cinematografiei. Cele mai vechi film din acest clasament este „goana după aur” de Charlie Chaplin. Lansat în 1925, el a câștigat locul 94. În ceea ce privește cele mai bune 10 filme, lista este compusă în principal din filme clasice americane.

1. Annie Hall (1977)

Woody Allen comedie „Annie Hall” a câștigat deja premiul Oscar pentru cel mai bun film, Cel mai bun regizor (Woody Allen), Cel mai bun scenariu (Woody Allen și Marshall Brickman) și cea mai bună actriță (pentru Diane Keaton), în 1978. „Annie Hall” spune povestea de dragoste și tensiunile dintre Alvy Singer, un nevrotic din New Yorke, și Annie, o femeie tânără liberă.

Premiul merge la filmul de Woody Allen! Cel mai elogiat film al anului 1977 a fost initial conceput ca o versiune moderna a comediilor sofisticate cu Spencer Tracy si Kathryn Hepburn din anii 1930. Dar apoi Woody Allen si coscenaristul Marshall Brickman au pornit sa scrie o comedie care se petrece in mintea lui Allen, presarata cu flashbackuri ale fostelor casnicii si idile ale adolescentei personajului principal, si condimentata cu o poveste politista. Scurtat si retusat de inginerul de montaj Ralph Rosenbaum, filmul a ramas fara bune portiuni din monologul de inceput si fara cateva scene in care aparea adolescenta de 13 ani Brooke Shields. Pana atunci, filmele lui Allen erau pure comedii, precum “Bananas” si “Adormitul”, care, desi foarte hazlii, nu au rezonanta emotionala sau puterea de a surprinde spiritul timpului proprii lui “Annie Hall”.

2. Some Like It Hot – Unora le place jazz-ul (1959)

„Unora le place jazz-ul” de Billy Wilder și I.A.L Diamond, a castigat mai multe premii Oscar, inclusiv cel mai bun regizor (pentru Billy Wilder ) în 1960. Filmul are două, doi muzicieni, Joe şi Jerry, martori ai unei răfuieli între bande, în noaptea Sfântului Valentin, îngroziţi de perspectiva de a fi ucişi, încearcă să scape de urmăritori. Cum sunt în căutare de lucru şi se tem de răzbunare ei sunt nevoiţi să se angajeze într-o orchestră feminină ce pleacă în turneu. Dar pentru a se putea alătura formaţiei trebuie să se deghizeze în femei. Situaţia explodează când cei doi se-ndrăgostesc de cea mai frumoasă şi dulce dintre fete, nu întâmplător purtând numele de Sugar şi când, travestiţi în femei, Joe şi Jerry încep să atragă privirile neobrăzate ale bărbaţilor.

3. Groundhog Day – Ziua cârtiţei (1993)

„Groundhog Day” de Danny Rubin și Harold Ramis primește o nouă consacrare, după ce a primit deja în clasamentul celor mai bune 34 de comedii ale secolului XX, produs de Institutul American de Film in 2000. Povestea: Phil Connors, meteorolog de serviciu, este trimis să relateze de pe teren, dintr-un cătun obscur aflat în centrul atenţiei o dată pe an, de „Ziua Cârtiţei”.

Pentru că a făcut acelaşi lucru în ultimii patru ani, Phil nu face niciun efort să-şi mascheze nemulţumirea. Rutina anilor trecuţi se repetă până în zorii zilei următoare când, după un somn liniştit, eroul nostru se trezeşte şi constată că ziua precedentă se repetă.

La început, Phil încearcă să profite şi să folosească acest fapt în avantajul lui, dar apoi îşi dă seama că este blestemat să-şi petreacă eternitatea în acelaşi loc, văzând aceleaşi persoane şi făcând acelaşi lucru în fiecare zi…

4. Airplane! – Avionul buclucaş (1980)

„Există un pilot în avion? „James Abrahams, David Zucker si Jerry Zucker este o parodie a filmelor catostrofe din aer. Scenariului: o intoxicație alimentară îmbolnăvește jumătate din pasageri unui avion Boeing. Aeronava, fără pilot în curând se prăbușește. La bord: doi teroriști, un general japonez care se crede atentator sinucigaș și o serie de caractere nebune.

5. Tootsie (1982)

În „Tootsie” Larry Gelbart și Murray Schisgal, Dustin Hoffman interpretează rolul unui actor în declin care se deghizează în femeie pentru a obține roluri. Filmul a fost deja clasat pe locul al doilea, ca fiind cel mai bun film plin de umor american cu Institutul American de Film in anul 2000.

6. Young Frankenstein – Tânărul Frankenstein (1974)

„Young Frankenstein”, Gene Wilder și Mel Brooks povestește aventurile de Dr. Frederick Frankenstein, fiul mare al celebrului fundal Dr. Frankenstein. Filmul a primit premiul pentru cel mai bun regizor și cel mai bun film de groază în special de la Academia de filme științe-ficțiune, fantezie și groază 1976.

7. Dr. Strangelove (1964)

„Dr. Strangelove”, Stanley Kubrick, Terry Southern si Peter George a fost clasat pe locul trei cel mai bun film „plin de umor” în SUA în anul 2000 de către Institutul American de Film. În acestă „comedie militară”, generalul Fortelor Aeriene SUA Jack Ripper isi pierde mintile complet si isi trimte bombardierele sa distruga URSS-ul. El ii suspecteaza pe comunisti ca polueaza „pretioasele fluide corporale” ale americanilor. Presedintele SUA se intalneste cu consilierii lui, iar ambasadorul rus ii spune ca daca URSS-ul este lovit de vreo arma nucleara, Uniunea va porni un razboi apocaliptic, care va distruge tot ce este viu pe Terra. Peter Sellers ii interpreteaza pe cei trei oameni ce ar putea opri o astfel de catastrofa. Are sa fie oprit bombardamentul la timp sau generalul nebun va reusi sa distruga lumea?

8. Blazing Saddles – Şei în flăcări (1974)

Filmul, nominalizat la trei Oscaruri (rol feminin secundar – Madeline Kahn; montaj si muzica) este considerat una dintre cele mai bune comedii ale anilor ’70.

Un oras din Vestul salbatic al anului 1874, in care toti cetatenii par sa se numeasca Johnson si sa se ocupe cu cresterea vitelor sta in drumul caii ferate care trebuie construita cu orice pret. Hedley Lemar, un politician corupt isi trimite oamenii in oras pentru a le face viata tuturor un iad si a le lua proprietatile pe nimic.

Dupa ce seriful e ucis, guvernatorul e convins de acelasi politician sa numeasca serif un negru, tocmai pentru a nu avea nici o trecere in fata cowboy-lor…

9. Monty Python and the Holy Grail –
Monty Python and the Holy Grail (1975)

„Monty Python and the Holy Grail” Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones și Michael Palin, cei șase membri ai distribuției de comedie britanic Monty Python, apare în mod regulat în clasamentul celor mai bune filme din toate timpurile. Scenariul este bazat pe Regele Arthur, cavalerii Mesei Rotunde și cucerirea Graalului.

10. American College – Colegiul American (1978)

La momentul lansării sale, „American College” de Harold Ramis, Douglas Kenney și Chris Miller, a primit laude din partea criticilor și a fost considerat unul dintre cele mai bune zece filme din anul 1978. Caracteristicile filmului o reprezintă rivalitate a doi frății de la o universitate americană.

Leave a Comment
Share

Recent Posts

40 de poze cu cei mai frumoși cai

Recunoscut ca fiind frumos, calul a fost dintotdeauna cel mai fidel prieten al omului. Caii…

mai 6, 2021

Top probleme de cuplu în timpul crizei sanitare

Află care sunt problemele cu care se confruntă cuplurile în timpul pandemiei, care sunt efectele…

apr. 4, 2021

Lilith, prima soție a lui Adam

Astăzi nu este un secret pentru nimeni că Adam a avut o primă soție -…

mart. 25, 2021

Istoria sărbătoririi zilei de naștere

Este pur și simplu imposibil de stabilit cu exactitate data exactă a apariției unei tradiții…

mart. 16, 2021

3 modalități prin care băncile „te mănâncă” de bani

Nu este surprinzător faptul că marile bănci obțin în fiecare an un profit din ce…

mart. 2, 2021

Care au fost primii oameni pe Pământ și pe ce altă planetă ar fi putut trăi inițial?

Despre existența primilor oameni (omul de Cro-Magnon sau Homo sapiens, care provin din Africa) pe…

feb. 22, 2021