Categories: EconomieStiri

10 cele mai sarace tari din Europa in anul 2018 – clasament actualizat

Rate this post

Lista se bazează pe calculele din fiecare țară raportată la PIB-ul pe cap de locuitor care a fost stabilit de către CIA. Aceasta oferă o estimare a veniturilor persoanelor per individ din fiecare țară. Iată lista actualizată în 2018 cu cele mai sărace țari din Europa, întocmită  de cei mai buni experții în economie:

1. Republica Moldova – 2560 de dolari, venitul mediu pe cap de locuitor.

Conform datelor economice Republica Moldova se menține și în 2018 pe locul 1 cea mai săracă țară de pe teritoriul Europei. În ciuda faptului că are una dintre cele mai bune regiuni vitivinicole din Europa, Moldova nu este cu siguranță o țară de lux. Veniturile acestei țări provin în mare parte din exporturile agricole, deci se bazează pe un stil de viață agricol pentru a se susține.

2. Ucraina – 3560 de dolari, venitul mediu pe cap de locuitor.

În ciuda populației și a teritoriului foarte mare, Ucraina rămâne și în 2018 a doua cea mai săracă țară din Europa, conflictele din estul Ucrainei și faptul că Rusia a anexat Crimeea, o regiune care a fost una dintre destinațiile turistice de top din întreaga lume au apăsat și mai tare pe scăderea veniturilor populației, ceea ce o plasează printre cele mai sărace țări din Europa.

3. Kosovo – 3990 de dolari, venitul mediu pe cap de locuitor.

Republica Kosovo este fostă parte a Imperiului Otoman, cândva prosperă, are o populație estimata la 1,859,203 de locuitori. O parte semnificativă din PIB-ul său este câștigat de la cetățenii care trimit fonduri din țări mai prospere, cum ar fi Germania și Franța. În 2018 venitul pe cap de locuitor al Kosovo rămâne foarte mic, ceea ce o face să rămână a treia cea mai săracă țară de pe tânărul continent.

4. Albania – 4450 de dolari, venitul mediu pe cap de locuitor.

Se învecinează cu țări sărace precum Muntenegru la nord-vest, cu Kosovo la nord-est, cu Macedonia la est și cu Grecia la sud și sud-est, cu o populație 2.831.741 de locuitori, această națiune deține resurse naturale, cum ar fi gaze naturale, petrol, bauxită etc., dar insuficiente să susțină creșterea economică, fapt pentru care ocupă locul 4 pentru cea mai săracă țară din Europa.

5. Bosnia și Herțegovina – 4760 de dolari, venitul mediu pe cap de locuitor.

Bosnia și Herțegovina este o țară care se află în sud-estul Europei, cu populație de circa patru milioane de locuitori formată în mare parte din etnici. PIB-ul pe cap de locuitor al acestei țări rămâne în continuare foarte scăzut datorită neadaptări economiei țării la economia capitalistă.

6. Macedonia – 5150 de dolari, venitul mediu pe cap de locuitor.

Cu o populație de 2.058.539 Macedonia este o țară săracă, potrivit rapoartelor realizate de CIA, până la 30% la sută dintre locuitorii din aceasta țară trăiesc sub limita sărăciei. În prezent, criza datoriilor globale din 2008 a continuat să dăuneze șanselor macedonenilor de a câștiga o viață mai prosperă, drept urmare, Macedonia este în 2018 o țară săracă în Europa.

7. Serbia – 5820 de dolari, venitul mediu pe cap de locuitor.

Cu o populație de 7.243.007 de locuitori, țara este situată în centrul și sud-estul Europei, producția agricolă îi asigură o mare parte din venituri și reprezintă 30% din PIB, industria – 46%, iar serviciile – 24%. Cu un trecut care a implicat o separare dezordonată de Iugoslavia și o tranziție de la economia comunistă la cea capitalistă, ea mai are multe de luptat că să devină o țară bogată. Cu toate astea, dintre țările enumerate în această listă, Serbia pare să aibă cel mai strălucit viitor dintre toate. Multe companii mari (cum ar fi Coca-Cola, Nestle și US Steel), și-au început activitatea în ultimii ani în această țară, înregistrând astfel o creștere economică, cât și o rată scăzută a șomajului.

8. Muntenegru –  7320 dolari, venitul mediu pe cap de locuitor.

Muntenegru este o țară mică, cu teritoriu mic și cu 625,266 de locuitori, a devenit independentă pe data 3 iunie 2006. Fiind un stat post-iugoslav, acesta avut cel mai mult de suferit în urma războaielor din apropiere decât orice conflict intern. PIB-ul acestei țării este estimat cu aproximație la 4 miliarde dolari, economia ei fiind dependentă în mare parte de exporturi.

9. Bulgaria – 7620 de dolari, venitul mediu pe cap de locuitor.

Cu toate că Bulgaria a aderat precum Romania la UE în anul 2007, prin politicile economice pe care le duce, ea continuă sa fie cam la fel de săracă ca și celelalte țări enumerate mai sus. Această sărăcie agresivă este consecința unui sistem politic corupt și prezența complexă și puternică a crimei organizate, ceea ce îi aduce un binemeritat loc 9 printre țările sărace din Europa.

10. România – 9520 de dolari venitul mediu pe cap de locuitor.

Produsul intern brut pe ansamblu este de peste 20.000 de dolari pe cap de locuitor, iar economia românească a fost în continuă creștere de la criza financiară mondială din 2008, însă cu toate astea România continuă să exporte prea puține bunuri în comparație cu celelalte state, ceea ce îi aduce locul 10 pentru cea mai săracă țară din Europa.

Leave a Comment
Share

Recent Posts

40 de poze cu cei mai frumoși cai

Recunoscut ca fiind frumos, calul a fost dintotdeauna cel mai fidel prieten al omului. Caii…

mai 6, 2021

Top probleme de cuplu în timpul crizei sanitare

Află care sunt problemele cu care se confruntă cuplurile în timpul pandemiei, care sunt efectele…

apr. 4, 2021

Lilith, prima soție a lui Adam

Astăzi nu este un secret pentru nimeni că Adam a avut o primă soție -…

mart. 25, 2021

Istoria sărbătoririi zilei de naștere

Este pur și simplu imposibil de stabilit cu exactitate data exactă a apariției unei tradiții…

mart. 16, 2021

3 modalități prin care băncile „te mănâncă” de bani

Nu este surprinzător faptul că marile bănci obțin în fiecare an un profit din ce…

mart. 2, 2021

Care au fost primii oameni pe Pământ și pe ce altă planetă ar fi putut trăi inițial?

Despre existența primilor oameni (omul de Cro-Magnon sau Homo sapiens, care provin din Africa) pe…

feb. 22, 2021