Nu exista nici un remediu cunoscut pentru raceala si gripa, prevenirea acestor viroze ar trebui sa fie scopul principal. O abordare proactiva pentru protectia impotriva racelilor si gripelor este de natura a va face viata mai usoara. Cel mai eficient mod pentru a preveni gripa este vaccinul antigripal. Acesta functioneaza mai bine decat orice altă solutie. Dar exista si alte strategii pe care le puteti folosi la fel de bine. Iata 10 sfaturi pe care le puteti utiliza pentru preveni raceala si gripa in mod natural:
Spalati-va des pe maini
Cei mai multi virusi gripali sunt raspandititi prin contact direct. De ex. o persoana care are gripa si stranuta pe mana si apoi atinge orice obiect care ii vine in cale virusii pot fi preluati oricand de orice persoana. Germenii pot trai multe ore, iar prin atingerea aceluiasi obiect se pot transmite de la o persoana la alta. Deci, spalati-va pe maini cat mai des posibil pentru a evita contactul cu virusi gripali. Daca nu puteti ajunge la o chiuveta, frecati mainile cu dezinfectanti pe baza de alcool.
Nu acoperiti stranutul si tusea cu mana
Prin stranut microbi si virusi se aseaza direct pe maini, iar tusea puternica si stranutul prin intermediul mainilor duce germenii mai departe, contaminand alte persoane. Atunci cand simti ca va vine sa stranutati sau tusiti folositi un servetel, apoi aruncati-l imediat. Daca nu aveti la indemana un servetel tusiti sau stranutati in interiorul cotului.
Nu atingeti fata
Virusurile racelilor si gripelor intra in corpul fiecaruia prin ochi, nas, sau gura Atingerea fetei este calea majora de migrare a racelilor de la părinți la copii si invers.
Faceti aerobic si exercitii fizice in mod regulat
Exercitiile fizice aerobice accelereaza ritmul circulatiei cardiace si ajuta in general la cresterea imunitati organismului; va face sa respirati mai repede pentru a ajuta la transferul oxigenului de la plamani la sange in momentul in care corpul se incalzeste.
Consumati alimente care contin vitamina C si Fitonutrienti
„Fito” vine de la plante, substantele chimice naturale continute de plantele, bogate in vitamine care dau impulsul cresterii imunitati organismului. Deci, consumati legume bogate in vitamine: legume verzi inchise, legume rosii, precum si fructe de culoare galbena, cum ar fi varza, broccoli, mere, rucola, patrunjel, castravete, morcovi, sfecla mango, lamaie si menta.
Nu fumati
Statisticile arata ca fumatorii inraiti sunt predispusi la raceli severe si cel apar mai frecvent apar in randul fumatorilor.
Tutunul usuca asa-numitele canale nazale si paralizeaza cilii. Ele sunt fire de par delicate de pe membrana mucoasei nasului, care prin miscarile lor ondulate previne virusurile racelii şi gripei din pasajele respiratorii nazale. Medici sustin ca numai o tigara poate distruge cilii timp de 30-40 de minute.
Reduceti consumul de alcool
Alcoolul suprima sistemul imunitar intr-o varietate de moduri. Bautorii inraiti sunt mai predispusi la infectii initiale, precum si complicatii secundare. Alcoolul deshidrateaza organismul, se produc pierderi mari de fluide in organism decat poate produce organismul.
Fiti relaxati
Daca puteti fi cat mai relaxati, veti putea fi capabili de a va mentine mai puternic sistemul imunitar. Exista dovezi clare ca atunci cand sunteti mai relaxati cu atat sistemului imunitar va lupta mai bine impotriva virusilor gripali prin cresterea fluxul sanguin. Cautati activitati care va mentin cat mai calmi si mai relaxati, cel putin 30 de minute pe zi.
Beti ceaiuri
Beti ceai fierbinte, negru sau verde, ceai cu lamaie si miere. Consumul si respiratia aburilor produși de ceai stimuleaza cilii, foliculii de par din nas care protejeaza mai eficient impotriva racelilor. Lamaia subtiaza mucusul, iar mierea este antibacteriana.
Asigurati-i organismului doza zilnica de proteine
Cercetarile efectuate arata ca dietele care sunt prea mici in proteine pot epuiza sistemul imunitar. Prin urmare, orice consumati zilnic, asigurati-va ca puteti obtine de la alimente sursa necesara de proteine pe tot parcursul zilei, in special peste, oua si iaurt.