Nu este surprinzător faptul că marile bănci obțin în fiecare an un profit din ce în ce mai mare. Cei drept, în ultimele decenii, acestea și-au crescut în mod constant numărul clienților. Astăzi, au ajuns la un nivel record. Dar cum obține ele profit? Simplu… de pe urma anumitor practici și politici în comisioanele aplicate. În continuare, vom vedea 3 modalități prin care băncile „îi mănâncă” de bani pe clienții lor.
În zilele noastre, românul de rând plătește nenumărate comisioane, cum ar fi; administrarea lunară a contului, administrarea serviciilor de internet/mobile banking, administrarea lunară a unui card, și multe alte. Cei drept, majoritatea băncilor percep astfel de taxe, care sunt însemnate din punct de vedere valoric. Să luăm un exemplu, dacă avem un cont bancar în lei deschis la o bancă precum Banca Transilvania (BT), costul anual plătit pentru administrarea lunară a contului va fi de 132 de lei. Cu toate acestea, dacă vorbim despre un cont bancar deschis în euro, situația administrării lunare a contului este asemănătoare: comisioanele variază între 0 la Libra Bank si 3 euro (15 lei/lună X12 luni=180 lei/an) la Raiffeisen. Și exemplele în acest sens, pot continua.
Totuși, acestea sunt comisioane fixe, planificată. Nimic neașteptat.
O altă modalitate prin care băncile „îi mănâncă” pe clienți de bani, o reprezintă comisioanele de retragere de la ATM. De exemplu, anumite bănci, chiar la 10 de lei retrași din rețeaua proprie, percep un comision de 4 lei.
De asemenea, taxa medie pentru utilizarea unui bancomat în afara rețelei este de aproape 1,5%, care a crescut mult în ultimul deceniu.
Marile bănci sunt renumite pentru că nu plătesc cu adevărat dobânzi pentru banii pe care clienții îi țin în bănci – mai ales acum că ratele dobânzii sunt cu adevărat scăzute.
Dobânda medie pentru banii pe care îi rezervă clienții pentru a economisi, este situată între 0,1- 2,2% în aceste zile. Așa se face că, cea mai mică dobândă la un depozit în lei, de 0,1%, este cea pe câteva luni, la bănci precum BRD si ING Bank. Iar pe de altă parte, cea mai ridicată dobândă este de 2,2%, prin online banking, la OTP Bank.
Și ce nu s-a spus, pentru retragerea banilor dintr-un depozit la ghișeele băncilor, unele bănci își taxează clienții cu comisioane care ajung la 2% din suma retrasa, in cazul BCR si Raiffeisen. Astfel, clienții cu depozitele unor astfel de bănci ajung să nu câștige mai nimic!
Recunoscut ca fiind frumos, calul a fost dintotdeauna cel mai fidel prieten al omului. Caii…
Află care sunt problemele cu care se confruntă cuplurile în timpul pandemiei, care sunt efectele…
Astăzi nu este un secret pentru nimeni că Adam a avut o primă soție -…
Este pur și simplu imposibil de stabilit cu exactitate data exactă a apariției unei tradiții…
Despre existența primilor oameni (omul de Cro-Magnon sau Homo sapiens, care provin din Africa) pe…
Covid-19 (coronavirus) a atras după sine numeroase limitări în ceea ce privesc călătoriile în străinătate.…
Leave a Comment