Oricine exploatează un vehicul cu motor pe drumurile publice din Romania este necesar sa detina un permis de conducere valabil. Dupa expirarea termenului de valabilitate va trebui să faceti toate demersurile necesare pentru reinoirea permisului dvs. de conducere pentru a evita numeroasele probleme.
Conform Art.24. – (1) Examinarea pentru obţinerea permisului de conducere şi eliberarea acestuia se realizează de către autoritatea competentă pe raza căreia solicitanţii îşi au domiciliul, reşedinţa ori rezidenţa normală sau, în cazul celor aflaţi la studii în România potrivit art.231 alin.(1), de către autoritatea competentă pe raza căreia se află instituţia de învăţământ.
(5) Permisul de conducere este valabil 10 ani de la data eliberării. La schimbarea de către titular a numelui, în cazul pierderii, furtului ori al deteriorării, precum şi la expirarea perioadei de valabilitate, permisul de conducere se preschimbă fără susţinerea unui nou examen, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului internelor şi reformei administrative, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Pentru eliberarea permisului de conducere, titularul trebuie sa depuna o cerere la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor, la care va atasa o serie de documente, se arata intr-un act normativ publicat recent in Monitorul Oficial. Conform noilor dispozitii in vigoare, titularii pot solicita eliberarea unui nou permis si prin posta sau prin e-mail, caz in care vor scana toate documentele necesare.
Eliberarea noului permis dureaza intre 5 si 7 zile, se elibereaza o dovada valabila 15 zile iar cel vechi se distruge.
Fişa medicală este obligatorie doar în cazul în care se solicită eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate administrativă, indiferent dacă solicitarea se face înainte sau după data expirării permisului.
Cazurile în care nu este necesară fişa medicală sunt cele în care se solicită eliberarea unui duplicat:
– când permisul a fost pierdut;
– când permisul a fost furat;
– când permisul s-a deteriorat;
– dacă titularul permisului şi-a schimbat numele.
De ce acte ai nevoie la eliberarea unui nou permis de conducere?
Art. 44 – (1) Eliberarea unui nou permis de conducere se efectueaza, în conditiile legii, în baza urmatoarelor documente (in cazul expirarii, pierderii, furtului sau modificarii datelor privind detinatorul):
- actul de identitate (original si copie );
- fisa detinatorului permisului de conducere, care poate fi completata de mîna, o poti descarca aici.
- permisul de conducere a carui preschimbare se solicita în original, dupa caz;
- declaratie-tip de pierdere/furt/deteriorare (se obtine la ghiseu) – dupa caz;
- contravaloare permis de conducere – 68 lei (CEC sau BCR);
- documentul care atesta schimbarea numelui (certificat de casatorie, hotarare de divort, etc.)
- fisa medicala-tip din care sa rezulte ca este apt pentru a conduce autovehicule sau tramvaie, daca preschimbarea se solicita dupa expirarea valabilitatii administrative a permisului de conducere, unitati medicale avizate si acceptate click aici;
In cazul pierderii sau furtului permisului de conducere, titularul va atasa la cerere si o declaratie pe propria raspundere in care declara acest fapt.
Daca cetatenii romani se afla in strainatate, cererea pentru eliberarea permisului de conducere cu o noua valabilitate administrativa sau a duplicatului poate fi depusa de o persoana imputernicita prin procura speciala, la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei.