Instituţiile abilitate ale statului român, în cooperare cu instituţii similare din străinătate, derulează acţiuni tot mai intense pentru combaterea unui flagel care proliferează rapid şi în care sunt implicate persoane de naţionalitate română. Este vorba de infracţiunile informatice, răspândite pe toate continentele.
În ziua de 8 ianuarie 2015, DIICOT Ploieşti şi ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul BCCO Ploieşti, Constanţa, Bucureşti, Alba Iulia, precum şi Serviciile de Combatere a Criminalităţii Organizate Vâlcea, Brăila şi Bistriţa-Năsăud au efectuat un număr de 34 de percheziţii domiciliare pe teritoriul judeţelor Prahova, Constanţa, Vâlcea, Alba, Brăila, Bistriţa – Năsăud şi a municipiului Bucureşti, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate formate din 31 de persoane, specializate în comiterea de infracţiuni informatice şi cu mijloace de plată electronică.
În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada aprilie 2013 – decembrie 2014, membrii grupării au obţinut şi perfecţionat echipamente de skimming în România, pe care le-au folosit pe teritoriile mai multor state (Germania, Suedia, Danemarca, Norvegia, Turcia, Franţa, Marea Britanie, Spania, Ecuador, Filipine, Panama) pentru obţinerea unor date de identificare de carduri bancare, inscripţionarea ulterioară pe carduri blank şi retrageri de numerar. Activitatea infracţională era desfăşurată în mod organizat, strict ierarhizat, membrii grupării având atribuţii bine determinate în cadrul reţelei.
Ca modalităţi de operare în activitatea de skimming există suspiciuni că membrii grupării, fie introduceau cipuri electronice în POS – urile unor magazine, unde pătrundeau prin efracţie simulând furturi mărunte, fie utilizau dispozitive confecţionate artizanal în special în zone nesupravegheate de camere video ( benzinării, spălătorii auto şi bancomate ).
La sediul D.I.I.C.O.T – Serviciul Teritorial Ploieşti vor fi aduse 30 de persoane în vederea audierii. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii Constanţa şi Direcţia de Operaţiuni Speciale. Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Brigăzilor Mobile de Jandarmi Constanţa şi Ploieşti.
În cauză s-a cooperat cu autorităţi judiciare din Suedia, Franţa, Germania şi cu Biroul Serviciului Secret din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.
Bucur Borcan