Categories: Stiri

Activitate transfrontalieră a evazioniştilor, prin firme fantomă

Rate this post

DIICOT şi BCCO Bucureşti, Iaşi, Cluj, Piteşti, Ploieşti, Bacău, împreună cu Serviciile de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău, Vrancea şi Caraş-Severin au efectuat în data de 15 decembrie un număr 37 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti, precum şi a Judeţelor Ilfov şi Iaşi, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate, specializate în comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, folosirea şi prezentarea de documente ori declaraţii false, care obţinea ilegal fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea, ori în numele lor (neurmată de aprobarea fondurilor europene), fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

În perioada 2010-2014, pe teritoriul României (zona Bucureşti-Ilfov şi Moldova) grupul infracţional funcţiona pe paliere, cu structură piramidală, fiecare membru având atribuţii clare şi precis determinate şi care acţiona coordonat, în scopul săvârşirii infracţiunilor enumerate.
Gruparea înfiinţa şi utiliza societăţi comerciale în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul de stat, societăţi care erau trecute pe numele unor persoane modeste material şi cu un nivel minim de educaţie, în special din zonele rurale din Moldova şi din Republica Moldova, manipulabile, dar controlate în fapt de către membri grupării.
Numărul acestor societăţi comerciale tip ”fantomă”, care au fost înfiinţate pentru a fi fololsite ca simple instrumente pentru obţinerea de resurse financiare ilicite, este foarte mare, depăşind cifra de 100. Motivaţia reală a înființării unui număr atat de mare de firme a constat atât în extinderea posibilităților de a desfășura activităţi criminale, în cât mai multe şi mai variate domenii, dar şi în crearea unui ”hățiș” juridic şi economic care să fie foarte greu de deslușit de către organele judiciare şi fiscale, în cazul deconspirării activităţilor ilegale sau în cazul controalelor efectuate de către organele fiscale. De asemenea, există suspiciuni că activitatea membrilor grupării infracţionale a îmbrăcat forme transfrontaliere.
Prin activitatea infracţională s-a produs un prejudiciu de aproximativ 27.000.000 euro şi aproximativ 20.000.000 euro tentativă la infracţiuni privind fraude cu fonduri europene.
La sediul DIICOT Bucureşti vor fi aduse în vederea audierii 100 de persoane, urmând a fi dispuse măsuri legale în cauză. Menţionăm că în cauză s-a dispus începerea urmăririi penale şi faţă de mai multe persoane juridice.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii. Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Jandarmeriei Române.

Bucur Borcan

Leave a Comment
Share

Recent Posts

40 de poze cu cei mai frumoși cai

Recunoscut ca fiind frumos, calul a fost dintotdeauna cel mai fidel prieten al omului. Caii…

mai 6, 2021

Top probleme de cuplu în timpul crizei sanitare

Află care sunt problemele cu care se confruntă cuplurile în timpul pandemiei, care sunt efectele…

apr. 4, 2021

Lilith, prima soție a lui Adam

Astăzi nu este un secret pentru nimeni că Adam a avut o primă soție -…

mart. 25, 2021

Istoria sărbătoririi zilei de naștere

Este pur și simplu imposibil de stabilit cu exactitate data exactă a apariției unei tradiții…

mart. 16, 2021

3 modalități prin care băncile „te mănâncă” de bani

Nu este surprinzător faptul că marile bănci obțin în fiecare an un profit din ce…

mart. 2, 2021

Care au fost primii oameni pe Pământ și pe ce altă planetă ar fi putut trăi inițial?

Despre existența primilor oameni (omul de Cro-Magnon sau Homo sapiens, care provin din Africa) pe…

feb. 22, 2021