Economia Rusiei se confrunta cu o recesiune profunda, scadere pe Bursa de Valori, devalorizarea monedei, pretul petrolului. Schimbul Moscozei cu piata de petrol, moneda rusa, rubla a pierdut aproape jumatate din valoarea sa intr-un an, presedintele Putin trebuie sa plateasca pretul pentru invazia din Ucraina si inceputul unui nou Razboi Rece.
Pretul este foarte mare. Economia rusa se confrunta cu cel mai grav colaps din ultimii ani de la colapsul sovietic. Exista o serie de factori care interacționeaza, dar numitorul comun este agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei si dorinta lui Putin de a reface tara intr-o superputere militara.
Statele Unite si Europa au impus sanctiuni economice dure iar Putin ridica din umeri. Sanctiunile dure in sine, sunt de natura sa poata sparge economia Rusiei. Cu toate acestea, ei impreuna nu pot calma situatia politica din ce in ce mai autoritara a Rusiei.
Increderea in economia rusa a suferit o lovitura serioasă si un bang psihologic care sunt mai rele decat sanctiunile in sine. Anexarea de catre Rusia a Crimeei si invazia din estul Ucrainei a insemnat foarte mult pentru Ucraina. Agresiune lui Putin a fost redesenata complet, pe harta geopolitica a Europei si a incalcat vechile reguli stabilite asupra teritoriilor.
Jumatate din veniturile provenite din exporturi ale Rusiei provin din petrol si gaze, dispare prin asta jumatate din lichiditatile necesare pentru toate cheltuielile pe care statul le are sub forma de pensii, cheltuielile de aparare si multe altele.
Rusia are o mare rezerva valutara si aproape nici o datorie, dar pe termen lung de supravietuire de la Kremlin situatia acestor venituri sunt incerte, expertii prognozeaza ca economia Rusiei se va contracta cu 4,5% anul viitor.
Ce se intampla pe termen lung?
In cel mai bun caz, poate ca criza va atenua atitudinea lui Putin in Ucraina.