Categories: Stiri

În atenţia stăpânilor cu câini!

Rate this post

Nu veţi mai putea ieşi cu câinele în spaţii publice dacă acesta nu este microcipat, înregistrat la „Registrul de Evidenţă al Câinilor cu Stăpân” (RECS) şi vaccinat antirabic, după 31 decembrie 2014. Toate aceste prevederi vin în conformitate cu dispoziţilor Ordinului 1/2004 al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, care a intrat în vigoare în data 15 martie 2014.

În legislaţia nouă, devine obligatorie microciparea tuturor câinilor cu stăpâni. Microcipul este un dispozitiv de mărimea unui bob de orez în care se găsesc un cod de bare şi un cod numeric, unice pentru câinele dvs. Procedura de introducere a microcipului se face printr-o injecţie, de obicei în regiunea dintre umeri. 

Dacă câinele dvs nu este microcipat şi înregistrat la „Registrul de Evidenţă al Câinilor cu Stăpân” (RECS), acesta nu va fi mai putea fi vaccinat antirabic. Trebuie să ştiţi că pe teritoriul României este obligatorie vaccinarea antirabică a tuturor câinilor şi pisicilor. Pentru înregistrarea animalului dvs la RECS, trebuie să completaţi un formular cu datele dvs şi ale căţelului, inclusiv un istoric complet. Dar există şi cabinetele veterinare în care, după implantarea microcipului, se pot ocupa de înregistarea câinele dvs la RECS.

De asemenea, noua legislaţie prevede introducerea carnetelor de sănătatea inseriate, care au rolul unor buletine de identitate. Acest lucru înseamnă că vechile carnetele de sănătate nu vor mai fi valabile, iar tot istoricul căţelului trebuie transferat pe un carnet inseriat. Cabinetele veterinare vă pot oferi, pe lângă înregistrarea la RECS, şi noul carnet de sănătate, contra cost. Trebuie să purtaţi mereu la dvs acest carnet când vă scoaţeţi câinele la plimbare în spaţii publice pentru a le arăta agenţilor de poliţie documentul care atestă vaccinarea şi microciparea.

Dacă aveţi de gând să vă luaţi câinele în vacanţă în afara ţării, trebuie să solicitaţi emiterea unor paşaport inseriat, precum carnetele de sănătate. În cazul în care animalul dvs are deja un paşaport, acesta este valabil până la sfârşitul anului curent. După data de 31 decembrie 2014, trebuie să procuraţi paşaportul inseriat.

 

 

 

Leave a Comment
Share

Recent Posts

40 de poze cu cei mai frumoși cai

Recunoscut ca fiind frumos, calul a fost dintotdeauna cel mai fidel prieten al omului. Caii…

mai 6, 2021

Top probleme de cuplu în timpul crizei sanitare

Află care sunt problemele cu care se confruntă cuplurile în timpul pandemiei, care sunt efectele…

apr. 4, 2021

Lilith, prima soție a lui Adam

Astăzi nu este un secret pentru nimeni că Adam a avut o primă soție -…

mart. 25, 2021

Istoria sărbătoririi zilei de naștere

Este pur și simplu imposibil de stabilit cu exactitate data exactă a apariției unei tradiții…

mart. 16, 2021

3 modalități prin care băncile „te mănâncă” de bani

Nu este surprinzător faptul că marile bănci obțin în fiecare an un profit din ce…

mart. 2, 2021

Care au fost primii oameni pe Pământ și pe ce altă planetă ar fi putut trăi inițial?

Despre existența primilor oameni (omul de Cro-Magnon sau Homo sapiens, care provin din Africa) pe…

feb. 22, 2021