Consumul în cantități mari de carne crește riscul apariției cancerului renal, mai ales în cazul în care carnea este gătită la temperaturi mari sau la temperaturi ridicate (de exemplu, grătar, prăjită cu ulei încins etc.), potrivit unui nou studiu realizat într-un laborator din SUA.
Riscul este și mai mare pentru cei care au mutații genetice specifice în ADN-ul lor. Profesorii de la Universitatea din Texas MD Anderson Cancer Center, conduși de epidemiologul Stephanie Melkonian, au examinat obiceiurile alimentare și au colectat informații genetice de la 660 de pacienți cu carcinomul renal cu celule clare și de la 700 de pacienți sănătoși. Studiul a constatat un risc major, atât în ceea ce privește consumul crescut de carne, cît și în modul de preparare (grătar și prăjit). Pacienții cu această formă de cancer au consumat multă carne roșie și albă, în comparație cu subiecții sănătoși.
În plus, s-a constatat că jocul de rol şi factori genetici, precum și cei care au suferit o mutaţie în gena ITPR2 (care a fost asociată cu cancer de rinichi), au fost mai sensibili la efectele alimentației lor. Cercetătorii recomandă un consum mai mic de carne, și evitarea consumului de carne gătită la temperaturi ridicate sau expusă la flăcări în spațiu deschis. În special, ei recomandă evitarea consumul de carne arsă sau foarte coaptă, deoarece acestea au cel mai mare potențial de cancer.
Carcinomul renal cu celule clare, este cea mai comuna forma de cancer renal, provoacă aproximativ 14.000 de decese în fiecare an. Incidența carcinomul renal cu celule clare a crescut dramatic în ultimii ani și multi oameni de știință sugerează că problema își are originea în dieta occidentală.