Dincolo de suferinta fizica si emotionala vizibila in randul populatiilor din țarile africane de Vest, epidemia de Ebola are acum un cost economic estimat la 32 miliarde de dolari. Raportul facut de Banca Mondia a fost publicat miercuri 8 octombrie.
Calculul a luat in consideratie inflația, consumul de alimente și incetinirea PIB-urilor din tarile africane cele mai afectate de la izbucnirea virusului. Pretul maniocului in Liberia, de exemplu, a crescut de mai mult de 150% in pietele mari din capitala Monrovia in luna august. Natiunea este cea care se concentreaza mai mult pe cazurile de epidemie care au ucis mai mult de 3800 de oameni din intreaga lume.
Președintele Bancii Mondiale, Jim Kim, West a cerut ajutorul financiar de pana la 20 miliarde dolari, ceea ce a spus el, este ca acesti bani ar fi necesarii pentru ca epidemia sa nu devina pandemie.
Economiile din cele trei tari au fost in crestere in ultimii ani. Sierra Leone a fost cel care a avut cel mai mare potential de crestere. Inainte de izbucnirea, FMI a prezis ca tara va creste mai mult de 14% deja In 2014 economia a crescut Liberia cu aproximativ 10% pe an. Incepand din 2005, In timp ce Guineea a fost laudat de catre FMI pentru reformele sale economice si politice.
Acum, cu toate acestea, Banca Mondiala estimeaza ca izbucnirea virusului in Sierra Leone va costa 163 milioane dolari, sau 3,3% din PIB in acest an. In cazul in care epidemia continua sa se raspandeasca, banca estimeaza ca tara ar putea pierde pana la 8,9% din PIB in 2015’ve Liberia are cele mai proaste estimarile: 234 milioane dolari, sau 12% din PIB in acest an. In Guineea, costul este de 142 milioane dolari, de 2,3% din PIB.
Inflatia care dureaza, de asemenea in regiune au condus la incertitudine si scurgere de capital, in timp ce volatilitatea cursului de schimb are de suferit.
Agricultura contribuie cu 57% din PIB-ul din Sierra Leone, 39% din 20% din Liberia si Guineea. Acesta este sectorul economiei care se confrunta cu cele mai multe dificultati, mai ales in culturile de orez si porumb care au loc intre lunile octombrie si decembrie. Teama de boala, introducerea stari de asediu si dificultatile de alimentatie, transportul, ar trebui sa aiba un impact semnificativ asupra productiei in conformitate cu Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite.
Africa de Vest este, de asemenea, bogata in fier si aur si companiile miniere occidentale au o prezenta puternica in regiune. Sectorul contribuie cu aproximativ 14% in Liberia pentru prelucrare, de catre companii precum ArcelorMittal, Hummingbird, Exxon si Chevron, ele ajuta economie totala a Africi. Dar tara in care mai mult de doua mii de oameni au murit din cauza virusului sau inchis in toate punctele de trecere a frontierei majore si a introdus o stare de asediu temporara in incercarile lor de a nu raspandi focarul care agraveaza sectoarele de import si de export.
Potrivit Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor ale agentiei guvernului Statelor Unite, cazurile de Ebola in Liberia respectiv Sierra Leone, se poate ridica la 550 000 si 1,4 milioane in ianuarie, in cazul in care nu exista interventii suplimentare.