Categories: Stiri

Bitcoin, farsa secolului?

Rate this post

Isteria Bitcoin și a cripto-monedelor începe să semene din ce în ce mai mult cu alte „aventuri ” economice. Printre ele putem enumera isteria bulbilor de lalea de acum câteva secole, dar și cu isteria dot-com. La cele două putem adăuga și nebunia care i-a cuprins pe mulți americani ce investesc în aceste momente la Bursa de pe Wall Street în speranța unei îmbogățiri rapide. Dar la fel ca bulbii de lalea sau dot-com-urile și Bursa americană se va prăbuși la un moment dat. Mulți analiști afirmă că aceasta se va petrece foarte curând sub forma unei corecții sau prăbușiri foarte mari.

Revenind la Bitcoin, îi putem cita pe apărătorii acestei monede virtuale dar și a altor cripto-monede care afirmă că Bitcoin nu se află într-o bulă iar creșterea prețului monedei virtuale se datorează faptului că aceasta este într-o cantitate limitată iar cererea este foarte mare.

Dar ne întrebăm oare de ce este cererea foarte mare?

Cererea este mare pentru simplul fapt că cei care intră în acest joc speră să fac bani buni din creșterile viitoare de preț ale acestei monede. Mai precis încearcă să speculeze pe seama Bitcoin. Bitcoin nu este ceva tangibil care să poată fi folosit la fabricarea unor bunuri și care să se găsesc într-o cantitate limitată precum este aurul cu care este adesea asemănat. Bitcoin este pur și simplu ceva abstract iar singurii care s-au îmbogățit din Bitcoin sunt cei care au intrat primii în joc. Iar aceștia trebuie să convingă cât mai mulți oameni să li se alăture pentru a cumpăra Bitcoin astfel încât prețul acestei criptomonede să crească. Cei care vin la urmă câștig cel mai puțin în timp ce investitorii inițiali sunt cei mai mari câștigători și putem spune destul de sigur că ne aflăm, cum bine spunea analistul economic Peter Schiff, în fața unei scheme ponzi. Și același lucru se poate spune și despre celelalte cripto-monede.

Apologeții Bitcoin și a altor cripto-monede afirmă deasemenea că Bitcoin este o monedă virtuală sigură dar ne sfătuiesc să fim atenți la alte monede virtuale care au apărut ca ciupercile după ploaie. Dar fac o mare greșeală…

Cu ce este Bitcoin mai deosebit față de alte monede virtuale?

Unele dintre ele sunt chiar mai bune decât BItcoin. Bitcoin are doar avantajul că a apărut înaintea altor cripto-monede furând startul iar doritorii se îngrămădesc deoarece cred că pot specula pe seama acestei cripto-monede. Mulți oameni care s-au îmbogățit de pe urma Bitcoin nu sunt investitori înțelepți ci speculanți norocoși iar mulți dintre ei habar nu au cum funcționează Bitcoin sau alte cripto-monede. Schemele-ponzi se termină într-un dezastru iar Bursa americană și cripto-monedele sunt o schemă ponzi clasică care se va termina la un anumit moment dat. Nu vor dispărea însă toate cripto-monedele la fel cum nu au dispărut toate dot-com-urile în urma exploziei acestei bule la început de mileniu 3. Unele dintre ele o vor duce mai bine ca oricând dar ideea este că cripto-monedele sunt o investiție foarte riscantă.

Bitcoin și cripto-monedele au ca singur avantaj faptul că sunt descentralizate scăpând controlului băncilor și guvernelor țărilor care depun în acest moment mari eforturi de a reglementa și a prelua controlul asupra lor. Se vorbește de interzicerea Bitcoin în anumite țări dar până acum nimic nu se confirmă însă cei care se aventurează să investească în cripto-monede riscă foarte mult.

Autor: Cimpoieru Ciprian

Leave a Comment
Share

Recent Posts

40 de poze cu cei mai frumoși cai

Recunoscut ca fiind frumos, calul a fost dintotdeauna cel mai fidel prieten al omului. Caii…

mai 6, 2021

Top probleme de cuplu în timpul crizei sanitare

Află care sunt problemele cu care se confruntă cuplurile în timpul pandemiei, care sunt efectele…

apr. 4, 2021

Lilith, prima soție a lui Adam

Astăzi nu este un secret pentru nimeni că Adam a avut o primă soție -…

mart. 25, 2021

Istoria sărbătoririi zilei de naștere

Este pur și simplu imposibil de stabilit cu exactitate data exactă a apariției unei tradiții…

mart. 16, 2021

3 modalități prin care băncile „te mănâncă” de bani

Nu este surprinzător faptul că marile bănci obțin în fiecare an un profit din ce…

mart. 2, 2021

Care au fost primii oameni pe Pământ și pe ce altă planetă ar fi putut trăi inițial?

Despre existența primilor oameni (omul de Cro-Magnon sau Homo sapiens, care provin din Africa) pe…

feb. 22, 2021