Dacă autorităţile române şi-ar aminti mai des de Biblie, dacă ar citi despre pildele Învăţătorului, ar înţelege mai bine chestiunea cămătăriei, tratând-o ca atare. La fel s-ar putea petrece lucrurile în cazul celor 10 porunci din tăbliţele lui Moise. Ar fi prea simplu, ar fi prea frumos. Poate aşa se explică de ce fenomenul infracţional a devenit atât de complex, atât de periculos şi de prolific.
De-abia semnalaserăm cazurile de cămătărie şi şantaj din sudul ţării şi iată că procurorii DIICOT ne oferă informaţii noi despre cazuri asemănătoare la Piteşti. Aceştia, împreună cu poliţişti din cadrul IGPR – Direcţia de Investigaţii Criminale efectuează acte de urmărire penală într-o cauză având ca obiect infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, şantaj și camătă.
Suspecții cercetați de această dată au acționat în mod coordonat, împrumutând sume de bani importante cu o dobândă cuprinsă între 3% şi 10% mai multor persoane, unele dintre acestea administrând societăţi comerciale cunoscute la nivel local. În condițiile în care părțile vătămate nu puteau plăti sumele împrumutate și dobânda stabilită, suspecții procedau la inducerea unei stări de temere victimelor prin ameninţarea cu acte de violenţă împotriva lor sau a persoanelor apropiate.
Persoanele împrumutate de membrii grupului infracţional organizat sunt, de regulă, administratori ai unor societăţi comerciale care deţin în patrimoniu bunuri imobile sau mobile ce reprezintă o garanţie pentru recuperarea sumelor de bani împrumutate şi a dobânzilor.
O altă categorie de persoane împrumutate de membrii grupului infracţional o reprezintă fiii unor persoane cu potențial financiar din judeţul Argeş, aceştia fiind atraşi în cercul de „prieteni” ai suspecților și împrumutaţi cu sume de bani din ce în ce mai mari pe care nu le mai puteau restitui fără ajutorul părinţilor. Precizăm că dobânda percepută era între 4% și 10% lunar, în cazul sumelor de bani împrumutate pe o durată mare de timp și peste 15% în cazul sumelor de bani împrumutate pentru perioade de timp scurte.
O a treia categorie o reprezintă persoane care, fără a avea o situaţie financiară foarte bună, împrumută sume mai mici de bani, pentru restituirea banilor urmând să răspundă şi persoanele prin intermediul cărora aceştia au ajuns să-i cunoască pe membrii grupului infracţional.
Sunt în desfăşurare un număr de 61 de percheziţii domiciliare la locuinţele suspecţilor dar şi la sediile firmelor prin intermediul cărora s-au restituit împrumuturile şi dobânzile aferente, fiind citate ori aduse cu mandat de aducere la sediul DIICOT Piteşti un număr de 23 de persoane, în vederea audierii.
Până în prezent există indicii potrivit cărora membrii grupului infracțional organizat au acordat împrumuturi de peste un milion de euro.
Procurorii şi poliţiştii au beneficiat de suportul următoarelor instituţii, conform competenţelor stabilite prin lege: Serviciul Român de Informaţii, Direcţia de Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR, Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti, IPJ Argeş – Serviciul de Investigaţii Criminale.
Bucur Borcan
Recunoscut ca fiind frumos, calul a fost dintotdeauna cel mai fidel prieten al omului. Caii…
Află care sunt problemele cu care se confruntă cuplurile în timpul pandemiei, care sunt efectele…
Astăzi nu este un secret pentru nimeni că Adam a avut o primă soție -…
Este pur și simplu imposibil de stabilit cu exactitate data exactă a apariției unei tradiții…
Nu este surprinzător faptul că marile bănci obțin în fiecare an un profit din ce…
Despre existența primilor oameni (omul de Cro-Magnon sau Homo sapiens, care provin din Africa) pe…
Leave a Comment