„În ședinta de marți, 9 noiembrie curent, a Camerei Deputatilor, pe ordinea de zi la punctul 106 s-a aflat cu propunerea de respingere PLX – 80/2014 proiectul Legii care propunea înființarea Autorității Naționale de Certificare și Calificare a Operatorilor Economici Eligibili.
Din câte se vede, deși voci din toate partidele au afirmat că ideea înființării unui organism independent cu o astfel de misiune, poate corecta viciile de procedură la atribuirea contractelor de achiziție din fonduri publice, încă nu există voința politică de a stopa arbitrariul în selectarea contractanților de lucrări, servicii sau livrări de produse, la nivelul autorităților locale centrale.
Clasificarea și certificarea pe categorii a posibililor candidați la atribuirea de contracte din fonduri publice face ca problema eligibilității acestora să fie rezolvată de un organism independent imparțial fapt care va asigura o selecție autentică ce nu mai poate fi viciată prin introducerea în caietul de sarcini a unor condiții de eligibilitate care să fie croite exact pe măsura firmei unui văr, prieten sau contribuitor la vreun partid.
Desigur, lucrurile nu mai pot continua în acest mod. Fie că vrea, fie că nu, România trebuie să adapteze legislația națională la prevederile ultimei directive europene referitoare la achizițiile publice.
Ca un fapt ciudat, dar care se pare că a devenit o practică tot mai curentă, într-o prezentare a modului în care în viitorul apropiat vor fi gestionați banii europeni destinați dezvoltării României, ministrul Teodorovici a firmat că noutatea în materie de achiziții va fi înființarea “Tabloului Unic al Operatorilor Economici Eligibili”. Păi asta era și definea esența proiectului de act normativ pe care Parlamentul tocmai l-a respins.
Oare nu mai există idei originale?
Faptul că pe tabelul de semnături pentru susținerea proiectului s-au aflat parlamentari de la toate partidele să nu fi fost pe placul unui anumit grup de interese, ca să spun așa?!”
Deputat, Mario Ernest Caloianu