63% la suta dintre persoanele care au luat parte la un studiu global al atitudinii religioase spun că sunt persoane religioase, în conformitate cu WIN / Gallup International, organizația care a efectuat sondajul. Studiul a fost realizat în 65 de ţări pe diferite grupe de vârstă.
Sondajul a constat de asemenea că, 22% dintre cei chestionaţi au spus ca nu sunt persoane religioase, în timp ce aproximativ 11% dintre respondenţi au spus ca sunt „atei convinși„, potrivit sondajului publicat pe data de 13.04.2015.
În Africa și Orientul Mijlociu, mai mult de 8 persoane din 10 (86% și 82%, respectiv), sunt persoane religioase. Intre respondenţi din Europa de Est și America 7 din 10 sunt religioşi sau credincioşi (71% și respectiv 66%) iar în Asia 6 din 10 sunt persoane religioase (62%).
Europa de Vest și Oceania sunt regiunii în care opiniile sunt mai polarizate între cei care se definesc ca fiind persoane religioase sau persoane non-religioase. Aproximativ 4 din 10 respondenți au ales una din cele două opțiuni: în Europa de Vest 43% dintre oameni au spus că sunt religioşi sau credincioşi și 37% au spus nu sunt religioşi sau credincişi, în timp ce 44% au spus da în Oceania și 37% au spus că nu. În Asia, există cel mai mare număr de atei convinşi: puțin peste 1 din 10 respondenți din fiecare regiune (14% in Europa de Vest, 14% în Asia și 12% în Oceania).
Cele mai religioase ţări din lume
Ancheta a arătat că cele mai multe regiuni cu credincioșii sunt în Africa și țările din MENA (Orientul Mijlociu și Africa de Nord), unde 86% și 82% din oameni respectivi, au declarat că se consideră persoane religioase. Ţările cele mai religioase dintre cele chestionate sunt: Tailanda cu 94% dintre respondenți s-au pretins a fi religioşi, și doar 2% a fost definiţi ca fiind persoane nereligioase sau atei. A fost urmată de Thailanda Armenia (93%),Bangladesh (93%), Georgia (93%), Maroc (93%), Fiji (92%) și Africa de Sud (91%). In Marea Britanie, doar 30% dintre persoanele se consideră religioase, în timp ce 70% dintre ruși și 56% dintre americani se definesc ca și credincioși.
Cele mai non-religioase ţări din lume
Europa de Vest (51%) și Oceania (49%) sunt singurele două regiuni în care aproximativ jumătate dintre populație sunt peroane religioase sau credincioase și jumătate sunt peroane nereligoase sau sunt atei convinşi. Cea mai nereligioasă națiune este China: 61% dintre respondenți au fost definiţi ca atei convinși, 29% nu au raportate ca fiind persoane religioase și doar 7% au spus sunt credincioşi. În ceea ce privește procentul de atei, China este urmată de Hong Kong (34%) și Japonia (31%). Și Suedia a apărut ca cea mai puțin religioasă din lumea occidentală, cu 19% dintre respondenți care pretind a fi religioşi, non-religioşi 59% și 17% din ei se cred atei.
În Israel, 57% dintre respondenți spun că sunt „non-religioşi” și 8% atei, comparativ cu 30% care se pretind a fi creștini. Și în teritoriile palestiniene (Cisiordania și Fâșia Gaza), populația este mult mai religioasă: 75% spun că sunt, comparativ cu 18% care spun că nu sunt.
Demografia Globală a religie
În funcţie de sex, vârstă, nivel veniturilor, nivelul de educație, religiozitatea dezvăluie tendințe interesante. Tineri (persoanele sub 34 ani), tind să fie mai religioase: 66%, față de 60% care corespund altor grupe de vârstă. Iar cei care nu dispun de ceea ce este considerată educație sunt cele mai religioase (80%). Dar credincioșii sunt o majoritate în toate nivelurile de învățământ.
Nivelul de venit pare să exercite o influență mai mare. Printre cei cu o medie mai mare a veniturilor mai puțin de 50% spun că sunt religioşi în raport cu 70% care pretind a fi din rândul persoanelor cu venituri mici, medii sau scăzute. De asemenea, procentul de atei se crede că este la fel de mare cu 22% și, respectiv, 25% dintre respondenții cu venituri medii sau marii în raport cu doar 6% și 5% din rândul persoanelor cu venituri mici sau medii.
Recunoscut ca fiind frumos, calul a fost dintotdeauna cel mai fidel prieten al omului. Caii…
Află care sunt problemele cu care se confruntă cuplurile în timpul pandemiei, care sunt efectele…
Astăzi nu este un secret pentru nimeni că Adam a avut o primă soție -…
Este pur și simplu imposibil de stabilit cu exactitate data exactă a apariției unei tradiții…
Nu este surprinzător faptul că marile bănci obțin în fiecare an un profit din ce…
Despre existența primilor oameni (omul de Cro-Magnon sau Homo sapiens, care provin din Africa) pe…
Leave a Comment