În mediul virtual există situații în care unele persoane constată că cineva a postat pe internet fără acordul lor un videoclip (pe YouTube) sau o imagine (pe Facebook, Twitter, Site-uri de știri etc.), făcînd cu rea voința afirmații care i-ar putea putea compromite viața particulară cât și cariera, și în această situație persoanele în cauză nu știu cu adevărat ce să facă sau cum să acționeze. Dacă cineva v-a furat o fotografie și a publicat-o pe internet fără acordul dvs., vă adresăm următoarele recomandări pentru a ieși cu bine din această situație jenantă:
1. Primul lucru care îl puteți face este să contactați proprietarul site-ului și să-l rugați să șteargă conținutul.
2. În cazul în care acest lucru nu este posibil, trebui să citiți termeni de utilizare și politica de confidențialitate a site-ului care colectează date de pretinde și să trimiteți un raport prin intermediul acelui site.
De exemplu; dacă cineva a creat un profil pe Facebook și a publicat-o pe internet fără acordul meu, puteți trimite un raport.
3. Să depuneți întotdeauna plângere la poliție.
4. În cazul în care imaginea sau videoclipul a fost distribuit pe mai multe site-uri sau există în cache-ul site-ului, atunci procesul de ștergere va fi unul mult mai complex.
Atunci când navigați pe internet și observați o imagine de-a dvs. pe care o utilizează fără să aibă acordul dvs., primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să luați legătura cu administratorul site-ului, să îl lămuriți că acea fotografie vă aparține, și să îi cereți să o elimine. În cazul în care administratorul site-ului nu este de acord (legal, nu poate fi obligat să șteargă conținutul decât la hotărîrea unei autorități: ANC-ul, instanța de judecată, etc.), atunci puteți face o sesizare către autoritățile competente pentru a-l obliga să elimine aceea imagine sau videoclip.
Cu toate acestea, acest lucru poate fi realizat doar în cazul în care serverul se află în România. Cel mai indicat este sa depuneți o plângere penală împotriva vinovatului. În cazul unui videoclip sau imagine publicată fără acordul dvs., judecătorul va evalua gravitatea faptei pe baza Codului Penal în vigoare, însă multe clipuri video sau fotografii sunt retușate, ceea ce face imposibilă recunoașterea proprietarului. Având în vedere acest aspect, chiar dacă vă puteți identifica într-o imagine în anumite cazuri chiar nu puteți face nimic. Unele ziare online își găzduiesc site-urile în alte țări și își stochează conținutul în memoria cache, prin urmare procesul de ștergere este destul de greoi, de aceea, este esențial să înștiințați poliția pentru a începe o anchetă amănunțită.
Pentru a elimina portretului unei persoane, autoritățile trebuie să ia măsurile care se impun, cum ar fi închiderea paginilor care conțin acest tip de material. Cu toate acestea, tipul de sancțiune variază în funcție de prejudiciul moral cauzat, iar legea prevede că despăgubirile pentru daunele morale se stabilesc pe baza evaluării circumstanțelor cazului și de gravitatea prejudiciului cauzat.
Recunoscut ca fiind frumos, calul a fost dintotdeauna cel mai fidel prieten al omului. Caii…
Află care sunt problemele cu care se confruntă cuplurile în timpul pandemiei, care sunt efectele…
Astăzi nu este un secret pentru nimeni că Adam a avut o primă soție -…
Este pur și simplu imposibil de stabilit cu exactitate data exactă a apariției unei tradiții…
Nu este surprinzător faptul că marile bănci obțin în fiecare an un profit din ce…
Despre existența primilor oameni (omul de Cro-Magnon sau Homo sapiens, care provin din Africa) pe…
Leave a Comment