Cele mai bune filme din istoria cinematecii

Rate this post

Dacă am fi critici și am putea cataloga filmele care au marcat istoria cinematografiei și până-n zilele noastre, topul ar fi următorul:

1. Gone with the wind (1939) (Pe aripile vântului)  filmul care practic a marcat istoria cinematografică, după o ecranizare a romanului cu același nume semnat de Margret Mitchell, avându-i ca protagoniști pe Rhett Butler (Clark Gable) și Scarlett O’Hara (Vivien Leigh). Câștigător a 9 premii Oscar (cel mai bun film, cea mai bună actriță într-un rol principal: Vivien Leigh, cel mai bun regizor) filmul a marcat generații întregi de cinefili, filmul rulând și astăzi în unele săli de cinema.

Pe_aripile_vantului_film

Actiunea acestui film clasic spune povestea iubirii intre Scarlett O’Hara siI Rhett Butler in timpul unuia dintre cele mai importante momente din istoria Americii, Razboiului Civil. Este povestea unei femei egoiste care nu vrea sa-si recunoasca sentimentele fata de barbatul pe care-l iubeste. Acest orgoliu se intoarce in final impotriva ei si il pierde pe cel pe care l-a iubit intotdeauna.
Pentru rolul lui Scarlett O’Hara au fost intervievate 1 400 de actrite dintre care doar 400 au fost audiate interpretind anumite scene din film. Nici cind au inceput filmarile, regizorul nu se hotarise la actrita care va interpreta rolul personajului principal feminin, iar pe Vivien Leigh a cunoscut-o la citeva saptamini de la inceperea filmarilor si aceasta intilnire a fost hotaritoare. Bette Davis a refuzat rolul principal, deoarece a crezut ca va juca alaturi de Errol Flynn cu care ea refuza sa joace.
La o luna dupa publicarea cartii “Pe aripile vintului”, producatorul filmului David O. Selznick a cumparat drepturile pentru ecranizarea ei chiar de la Mitchell cu o suma fara precedent pentru vremurile acelea, 50 000 de dolari. Pentru desavirsirea capodoperei cinematografice, Leigh a lucrat 125 de zile si a primit pentru acestea 25 000 de dolari, iar Gable a muncit doar 71 de zile pentru care a primit insa 120 000 de dolari.

 

2.Casablanca (1942)  un film de referință în lumea cinematografică, un film distins cu 3 premii Oscar (cel mai bun film, cea mai bună regie și cel mai bun scenariu), precum și o nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol principal (Humphrey Bogart).

Un film care place din ce in ce mai mult cu fiecare noua re-vedere si al carui leit motiv muzical ajunge sa obsedeze spectatorul. Într-un bar din Casablanca, doi fosti amanti se reintilnesc intr-o conjunctura care ii sileste sa puna pe primul plan nu sentimentele, ci datoria. E razboi. Intrarea trupelor germane in Maroc e iminenta.

afise-casablinca

Americanul Rick Blaine a reusit sa faca rost de hirtiile necesare pentru ca doua persoane sa poata lua avionul catre Lisabona. Cind insa afla ca femeia dupa care inca sufera, Ilsa Lund, este la Casablanca, acum maritata cu un marcant lider ceh, Victor Laszlo, cautat de nazisti, Rick ramine inca o data fara ea; de data asta, el este cel care decide…

Nu ne putem inchipui acest film cu alti protagonisti; si totusi, trebuie stiut ca putin a lipsit ca in rolul lui Rick sa fie distribuit Ronald Reagan (ajuns ulterior presedintele Statelor Unite), si nu Humphrey Bogart, iar Ann Sheridan sa o joace pe Ilsa in locul actritei suedeze Ingrid Bergman.

Pianistul din film, Sam, nu era in realitate deloc pianist, ci tobosar (Dooley Wilson), care insa a mimat convingator in timp ce dupa o perdea un pianist adevarat cinta melodia devenita apoi slagar mondial. Interesant este si faptul ca invadarea orasului marocan de catre armatele germane a avut partea sa de contributie la succesul filmului.

3. The Godfather (1972) (Nașul) 

the-godfather-234194l

Inspirat de romanul lui Mario Puzo, filmul este povestea grandioasa a lui Don Vito Corleone, un mafiot din Sicilia, ajuns cap al unei importante retele mafiote in America. Filmul prezinta o viziune extrem de realista a acestei lumi mai putin accesibile unde cuvantul dat si promisiunile facute au o valoare capitala, iar onoarea este la mare pret. Din pacate pentru el, in momentul in care viata ii este pusa in pericol, copii sai nu mai pot sa stea departe de pericole, fiind antrenati si ei in acest joc extrem de riscant al luptelor intre clanurile mafiote din America. Respect, crima, bani si, mai presus de toate, putere: acestea sunt cuvintele care definesc cel mai bine acest film si actiunea sa care a facut lumea filmului sa vuiasca.

 

4.  One flew over a cuckoo’s nest (1975) (Zbor deasupra unui cuib de cuci) one-flew-over-the-cuckoos-nest-977023lPatrick McMurphy (Jack Nicholson) se indragosteste de o fata de 15 ani si ajunge in inchisoare pentru corupere de minori. Ajuns aici, McMurphy se preface ca ar fi nebun si reuseste sa fie trimis intr-un azil. Dar constata ca nici in acest loc viata nu este deloc usoara. Asistenta – sefa, Mildred Ratched (Louise Fletcher) se dovedeste a fi mult mai periculoasa decat bolnavii pe care ii persecuta.
In dorinta de a incalzi putin atmosfera apasatoare din ospiciu, McMurphy ii corupe pe colegii lui la jocuri de carti si de basket, reusind astfel sa ii mai scoata din starea lor generala de letargie.
Dar iarasi apar complicatiile. McMurphy da o petrecere, care se sfarseste din pacate tragic: unul dintre internati se sinucide si necazurile incep sa se tina lant.Pentru acest film, Jack Nicholson obține primul sau Oscar din cariera, dupa ce in prealabil mai fusese nominalizat de 4 ori pentru: Easy Rider (1970), Five Easy Pieces (1971), The Last Detail (1974) si Chinatown (1975).

 

5.  Lawrence of Arabia (1962) (Lawrence al Arabiei)   filmul prezinta biografia lui T.E.Lawrence, un tânăr locotenent în armata britanică în timpul Primului Război Mondial ce ajunge să intre în slujba Prinţului Feisal, liderul unei armate Arabe. Lawrence decide să stea mereu lângă Feisal şi să-l ajute atât cât poate.

lawrence-of-arabia-165841l

Aventurile lui sunt descrise de un jurnalist, Jackson Bentley. Un film cu regretatul actor irlandez, Peter O’Toole, care a fost nominalizat in cariera sa la 8 premii Oscar, fiind desemnat ca fiind unul dintre cei mai buni actori ale ultimelor decade, primind in semn de consolare in anul 2003, un Oscar onorific pentru intreaga sa activitate. Alaturi de Peter O’Toole in acest film, joaca si actorul egiptean: Omar Sharif (pentru care primeste singura sa nominalizare la premiul Oscar si un Glob de Aur).

 

6. Gandhi (1982)  un film premiat cu 8 premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun actor (Ben Kingsley – Krishna Bhanji), cel mai bun film, cea mai buna coloana sonora, cele mai bune costume, cel mai bun montaj, cel mai bun sunet.

gandhi-644900l

Filmul prezinta povestea lui Mahatma Gandhi, omul care a readus Indiei demnitatea si oamenilor acestei tari speranta? Cum a reusit el sa-si elibereze tara, fara a crea conflicte? De ce pacea a fost pentru acest lider conceptul pe care l-a respectat cel mai mult?Ghandhi lupta pentru recunoasterea drepturilor compatriotilor sai si, incepand cu 1906 lanseaza la nivel de masa metoda de revolta bazata pe rezistenta pasnica, numita Satyagraha, o forma de refuz radical al oricarei colaborari cu autoritatile britanice.In 1915 Gandhi se intoarce in India unde fermenta deja nemultumirea populatiei autohtone impotriva dominatiei britanice. El devine liderul Partidului Congresului care avea in program eliberarea Indiei de sub colonialismul britanic. In 1919 declanseaza prima mare campanie satyagraha de nesupunere civila care prevedea boicotul marfurilor englezesti, Gandhi este arestat si, dupa un proces, este condamnat la cateva luni de inchisoare. Abia eliberat, isi continua activitatea, este din nou arestat, apoi pus in libertate. Participa la Conferinta de la Londra 1926 asupra problemei indiene cerand independenta tarii sale. In 1930 se initiaza o larga campanie de rezistenta avand ca obiectiv boicotarea textilelor provenite din Marea Britanie. Autoritatile britanice il aresteaza impreuna cu sotia lui si cu alti 50.000 de militanti indieni. In inchisoare reactioneaza cu lungi greve ale foamei, care se repeta si in viitor, devenite legendare. La inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Gandhi cheama populatia sa nu sustina Marea Britanie, daca aceasta nu garanteaza independenta Indiei. Guvernul englez reactioneaza cu arestarea lui, impreuna cu alti 60.000 de oponenti si nu e eliberat decat dupa doi ani de detentie. „Parasiti India”, aceasta declaratie din 1942 sfarseste prin a cristaliza rezistenta in jurul lui: Gandhi obtine retragerea britanica si independenta Indiei la 15 august 1947. Gandhi asista cu durere la diviziunea in doua state, India si Pakistan, care consfinteste separarea intre hindusi si musulmani si care culmineaza la sfarsitul lui 1947 cu un razboi civil, ce a costat viata a peste un milion de oameni. Atitudinea moderata a lui Gandhi in problema scindarii tarii a atras ura unui fanatic hindus care-l asasineaza la 30 ianuarie 1948, in timpul unei ceremonii religioase. Incinerarea sa publica a provocat manifestari extraordinare de doliu popular.

 

7. Amadeus (1984) este povestea de viata a celui care avea sa schimbe cursul istoriei muzicale,  unul din cei mai prodigioși și talentați creatori în domeniul muzicii clasice: Wolfgang Amadeus Mozart.

kinopoisk.ru

Filmul a fost distins cu 8 premii Oscar plus alte 3 nominalizari: cel mai bun film, cel mai bun actor in rol principal, cel mai bun machiaj, cea mai buna scenografie. Un film care merita vazut!

 

8. Titanic (1997)  Un film laureat cu 11 premii Oscar plus alte 3 nominalizari  (cel mai bun regizor: James Cameron), cel mai bun film, cel mai bun montaj, cel mai bun sunet)Pentru a reda frumuseţea, exuberanţa, optimismul şi speranţa Titanicului, pasagerii şi echipajul său, şi procesul înfruntării lor cu partea întunecată a naturii umane din spatele acestei tragedii, celebrează potenţialul nelimitat al spiritului uman. Titanicul nu este doar o poveste-atenţionare – un mit, o parabolă, o metaforă a răului din lume – ci şi o poveste despre credinţă, curaj, sacrificiu şi, înainte de toate, despre iubire. Scenarist/regizor James Cameron, 1997.

titanic-496655l

„Titanicul” lui James Cameron este o poveste de dragoste îmbinată cu scene de acţiune, care are loc în timpul primei călătorii a navei R.M.S. Titanic, mândria companiei White Star Line şi, în acelaşi timp, cel mai mare obiect în mişcare care fusese vreodată construit. A fost cea mai luxoasă navă de linie a vremii sale – „nava viselor” – care a purtat spre moarte peste 1.500 de persoane în apele îngheţate ale Atlanticului de Nord, la primele ore ale zilei de 15 aprilie 1912. Călătoria „Titanicului” începe în prezent, în locul unde este scufundată epava acesteia, la două mile şi jumătate sub nivelul oceanului. Un căutător de comori (Bill Paxton) este hotărât să scoată la suprafaţă bogăţiile acestei nave maiestuoase, pentru a descoperi povestea nespusă. Ruinele tragice dispar, lăsând loc palatului sclipitor care a fost Titanicul, în momentul în care se pregăteşte lăsarea sa la apă pentru prima sa călătorie din Anglia. Printre miile de călători care îşi iau rămas bun, destinul a ales două suflete tinere, făcându-le eroii unei pasiuni care le va schimba vieţile pentru totdeauna.

Rose DeWitt Bukater (Kate Winslet) este o americancă de 17 ani, din clasa superioară, sufocată de limitările şi aşteptările societăţii eduardiene, care se îndrăgosteşte de tânărul pasager de la clasa a treia, Jack Dawson (Leonardo DiCaprio), care este un spirit liber. După ce deschide ochii la lumea din afara cuştii ei aurite, iubirea dintre Rose şi Jack creează un puternic mister care va dăinui peste ani, până în prezent. Nimic nu îi va despărţi – nici măcar o întâmplare atât de greu de imaginat precum scufundarea Titanicului.

Universul lor este populat şi de Cal Hockley, interpretat de Billy Zane, moştenitorul unei averi imense şi logodnicul lui Rose, şi de Ruth DeWitt Bukater, mama lui Rose, avidă de poziţie socială, interpretată de Frances Fisher. Laureata premiilor Oscar Kathy Bates este cel mai colorat personaj real de pe navă, Molly Brown. Printre alte personaje istorice se află căpitanul E.J. Smith (Bernard Hill), directorul White Star Line, J. Bruce Ismay (Jonathan Hyde), şi constructorul şi arhitectul principal al Titanicului, Thomas Andrews (Victor Garber). Mai participă la acest destin devastator pentru pasagerii Titanicului emigrantul italian Fabrizio De Rossi (Danny Nucci), cel mai bun prieten al lui Jack, sărac dar hotărât; şi Spicer Lovejoy (David Warner), valetul loial al lui Cal Hockley:

Paramount Pictures şi Twentieth Century Fox prezintă o creaţie a casei Lightstorm Entertainment Production, filmul „Titanic” al lui James Cameron, avându-i în rolul principal pe Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Billy Zane, Kathy Bates, Frances Fisher, Bernard Hill, Jonathan Hyde, Danny Nucci, David Warner şi Bill Paxton. Fiind scris şi regizat de James Cameron, filmul este produs de Cameron şi Jon Landau. Rae Sanchini este producătorul executiv.

 

10. My left foot: The story of Christy Brown (1989) (Povestea piciorului meu stang) my-left-foot-the-story-of-christy-brown-888353l Povestea lui Cristy Brown este o poveste a triumfului asupra nenoricirilor vietii.

Piciorul meu stang este o pelicula extraordinara bazata pe povestea reala a unui barbat inzestrat cu o nesecata dragoste de viata si pasiune pentru tot ceea ce ofera ea.

Inca de la nastere, Cristy sufera de multiple handicapuri, in urma unei paralizii cerebrale. Doctorii i-au instiintat pe parinti ca daca, printr-un miracol copilul va supravietui, va fi ceva mai mult decat o leguma.

Cu toate acestea, doamna Brown refuza sa accepte o realitate atat de cruda si isi intampina cu dragoste copilul suferind. Incurajat si sustinut de mama sa, Cristy reuseste sa demonstreze ca in interiorul trupului mutilat se ascunde un suflet plin de caldura, o fiinta umana extraordinara cu un rar simt al umorului. Cu o vointa de fier, el reuseste sa isi directioneze toate gesturile catre piciorul stang, singura parte a corpului asupra careia are control. Cu ajutorul piciorului, Cristy da nastere unor opere de arta indelung aclamate de criticii de specialitate si unor volume de poezii si nuvele de succes.

Piciorul meu stang urmareste progresele facute de Cristy Brown din ziua aparitie sale pe lume (1932) pana in anul 1959, in ziua in care a cunoscut-o pe Mary Carr, femeia care ii va deveni sotie mai tarziu.

Un film care il aduce in atentie (pe atunci) pe tanarul actor englez cu origini irlandeze: Daniel Day – Lewis, prima sa nominalizare si primul sau Oscar, precum si pentru categoria: cea mai buna actrita intr-un rol prinicipal (Brenda Fricker) – cunoscuta pentru rolul  „femeii cu porumbei” din filmul „Singur acasa 2”.

 

11. Scent of a woman (1992) (Parfum de femeie) 

scent-of-a-woman-831320l

Un lung metraj de referinta in cinematografia ultimilor ani, „Parfum de femeie” impune un tur de forta a reputatului Al Pacino, cunoscut publicului prin capodopere ca „Nasul”, „Scarface” sau „Totul de vanzare”. Distins cu premiul Oscar in 1993 pentru aceasta partitura, si cu Globul de Aur in acelasi an, Al Pacino interpreteaza in „Parfum de femeie” un rol cu adevarat pe masura posibilitatilor sale. Este vorba de un personaj framantat de cumplite conflicte interioare ce se materializeaza in paroxistice momente de criza. Marcat de un trecut intunecat si de pierderea vederii, morocanosul Frank Slade, interpretat de Al Pacino, si pustanul Charlie Simms (Chris O’Donnell), fac o incredibila partitura a unui cuplu neadaptat in acest tumultuos secol al marilor tensiuni psihologice.

Un film care „dupa lupte seculare” avea sa-i aduca trofeul mult ravnit lui Al Pacino, care mai fusese nominalizat la Oscar de 7 ori.

 

12. Good Will Hunting (1997)  Sunt unele filme din care nu mai ramane nimic dupa ce le dai la o parte invelisul de Oscaruri. Good Will Hunting nu face parte dintre ele.

good-will-hunting-849706l

Will Hunting e un tanar cu probleme. Poate pentru ca nu s-a nascut in cartierul potrivit, n-a avut parte de educatia potrivita, de viata potrivita sau poate pentru ca se aprinde repede la manie si isi pierde capul. Si mai mult ca sigur, toate la un loc. Aparent, nu-l deranjeaza faptul ca e un simplu baiat de serviciu care spala coridoarele prestigioasei universitati MIT. Dar e genul care nu refuza nici o provocare… Asa se face ca intr-o zi, fara sa-l vada nimeni, rezolva pe tabla o problema pe care prof. Lambeau (Stellan Skarsgaard) o alesese ca sa isi incuie studentii. Uluit de solutia gasita si de faptul ca nimeni nu indrazneste sa o revendice, prof. Lambeau se hotaraste sa il gaseasca pe autor. Will Hunting, baiatul care spala pe jos, e de fapt un geniu matematic si, cand il descopera, Lambeau refuza sa-l lase sa se iroseasca. Numai ca Will nu vrea sa fie salvat dimpotriva, parca face totul sa se autodistruga. Nici macar prietenul lui cel mai bun, Chuckie (Ben Affleck), nu reuseste sa-l convinga sa nu dea cu piciorul sansei… Din pacate pentru Will, pe cat e de genial, pe atat e de incapatant si incrancenat sa ramana acolo unde considera ca ii e locul: alaturi de prietenii lui, intr-o viata fara ambitii si in care multe se rezolva cu pumnii nu cu mintea. Dar ranile lui cele mai dureroase nu sunt cele care i se vad pe fata, ci cele care se citesc in suflet. Mai mult, Will nu considera ca ar avea ceva de demonstrat despre el insusi. Sau ca ar merita ceva mai bun de la viata. Ironia face ca tot temperamentul lui impulsiv sa ofere solutia dorita de Lambeau. Ca sa evite un nou conflict cu politia, Will accepta sa mearga la un psiholog si sa ia cursuri de matematica. Sirul de intalniri dezastruoase cu psihologi se termina in mod fericit cu dr. Sean McGuire (Robin Williams), care are si el un trecut plin de cicatrici si gaseste calea de a deschide carapacea in care Will isi ascunsese geniul si dorinta de a trai pe masura lui.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!

Continuând să utilizați acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. mai multe informații

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close