Structura Centrală a DIICOT a finalizat ancheta în dosarul privind prejudiciul de 10 milioane de dolari creat prin activitatea infracțională a unei grupări formate din inculpați de naționalitate chineză și română. Cazul a fost instrumentat împreună cu polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul IGPR.
Prin rechizitoriul din data de 29 septembrie 2014, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv a unui număr de 9 inculpați, pentru săvârșirea, în forma autoratului și a complicității, a infracțiunilor de evaziune fiscală, grup infracțional organizat și spălare de bani.
Ancheta în acest caz a fost declanșată în data de 28 noiembrie 2011, când procurorii DIICOT Constanţa s-au sesizat din oficiu cu privire la existenţa pe teritoriul României a unui grup structurat infracţional, format de cetăţeni de naţionalitate chineză și română, asociaţi şi administratori ai unor societăţi comerciale cu personalitate juridică română.
În urma administrării probelor, procurorii DIICOT au stabilit că faţă de inculpaţii Chen Zhenfeng, Tao Lijuan, Cai Jianwu, Zheng Hongqing şi Gong Qingying există suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2010, au inițiat constituirea grupului infracțional organizat la care, ulterior, au aderat inculpații Joiman Daniel, Joiman Doina Verginica, Joiman Maria Magdalena și Alexe Robert. Membrii grupării au desfăşurat o amplă activitate evazionistă, provenită din comercializarea produselor importate din China – textile, încălţăminte, articole de uz casnic şi de construcţie, activitate care, în perioada anilor 2010 – 2013, a avut ca urmare prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma totală de 33.759.510 de lei (aproximativ 10 milioane dolari USD), reprezentând TVA și impozit pe profit.
Astfel, în perioada 2010-2013,prin intermediul societății SC MEITONG IMPEX SRL, societate tip ,,fantomă” administrată de către inculpatul Chen Zhenfeng, s-au înregistrat în contabilitate facturi fiscale fictive provenind de la 12 societăți comerciale tip ,,fantomă” și s-au făcut plăți fictive către șase societăți tip ,,fantomă”, toate cu administratori și asociați cetățeni de naționalitate chineză. Prejudiciul cauzat bugetului statului este în cuantum de 1.984.683 de lei, reprezentând TVA și impozit pe profit.
Prin intermediul societății SC JILIN CONSUM IMPEX SRL, administrată în fapt de inculpatul Chen Zhenfeng, prin înregistrarea în contabilitate a unor facturi fictive provenind de la 13 firme tip ,,fantomă” precum și prin efectuarea unor plăți fictive către alte două societăți tip ,,fantomă”, toate având ca asociați persoane de cetățenie chineză, s-a creat o pagubă la bugetul de stat în cuantum total de 1.895.479 lei. Prin intermediul SC MEIKUI INTERTRADE SRL, București, prin înregistrarea în contabilitate a 38 de facturi fiscale, provenind de la șase firme tip ,,fantomă”, s-a creat o pagubă în dauna bugetului de stat de 621.221 de lei. În cazul societății S.C. ,,SHISHI CITY TAIXIANG TRADE CO LTD”, administrată de inculpata Gong Qingying, prin înregistrarea în contabilitate a 62 de facturi fiscale, emise de nouă societăți comerciale tip ,,fantomă” s-a creat un prejudiciu în sumă totală de 894.694 lei. Prin intermediul SC DOU DOU IMPORT-EXPORT SRL, administrată de inculpatul Cai Jianwu, prin înregistrarea în contabilitate a 254 de facturi fiscale, provenite de la firme tip ,,fantomă” s-a creat un prejudiciu în cuantum de 512.352 de lei. Prin intermediul societății SC CRISTY MAX ROM SRL, administrată de către inculpata Zheng Hongqing, prin înregistrarea în contabilitate a 20 de facturi fictive, s-a creat un prejudiciu în cuantum de 684,335 lei. Prin intermediul SC ADYCOMIMPEX GROUP 2004 SRL, prin înregistrarea în contabilitate a 292 de facturi provenind de la firme tip ,,fantomă”, s-a creat un prejudiciu în valoare de 26.535.923 lei.
De asemenea, prin intermediul SC ,,MARINA PHOENIX SYSTEM” SRL, prin înregistrarea în contabilitate a unor facturi fiscale provenind de la trei societăți tip ,,fantomă”, s-a creat un prejudiciu în valoare de 630.821 de lei.
În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului, o parte din acesta fiind recuperat în timpul urmăririi penale. Cazul a fost înaintat Tribunalului București spre competentă soluționare.
Bucur Borcan