Categories: Stiri

„Coţcării” de 12.000.000 euro, descoperite şi sancţionate de lege

Rate this post

În ziua de marţi (zi cu ghinion pentru unii), 26 mai 2015, procurorii DIICOT Bucureşti împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Bucureşti au efectuat un număr de 23 de percheziţii domiciliare şi la sediile sociale ale unor societăţi comerciale din Bucureşti, judeţelor Ilfov, Constanţa şi Bacău, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit în vederea săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

În perioada 2009-2010, reprezentanţii legali ai S.C. ALFREDO FRESH S.R.L. și S.C. ALFREDO FOODS S.R.L. au constituit un grup infracţional organizat împreună cu mai multe persoane, în scopul organizării unor circuite financiare fictive de natură să asigure sustragerea societăţilor comerciale de la achitarea TVA aferentă comercializării pe piaţa internă a produselor alimentare achiziţionate din spaţiul intracomunitar.

În urma cercetărilor efectuate a rezultat că membrii grupului infracţional au creat un mecanism extrem de bine pus la punct, înfiinţând pe teritoriul României, prin intermediul mai multor persoane, zeci de societăţi comerciale cu un comportament de tip fantomă, care funcționau o scurtă perioadă de timp, fiind interpuse în raporturile comerciale dintre furnizorii reali de marfă din Uniunea Europeană și beneficiarii finali S.C. ALFREDO FRESH S.R.L. și S.C. ALFREDO FOODS S.R.L.
Societățile cu comportament de tip „fantomă”, interpuse în lanțurile comerciale între furnizorii din spațiul comunitar şi societățile beneficiare S.C. ALFREDO FOODS S.R.L. și S.C. ALFREDO FRESH S.R.L., fie nu au funcționat la sediile sociale declarate, fie contractele privind sediile sociale erau expirate, multe dintre acestea neavând puncte de lucru și nici salariați. Sediile sociale erau formale, de cele mai multe ori fiind sediile unor cabinete de avocatură şi utilizate exclusiv pentru primirea corespondenței.
În activitatea infracţională, aceste societăţi comerciale au fost folosite pentru a simula tranzacţii comerciale, fiind interpuse între un furnizor extern și societatea care reprezenta adevăratul beneficiar al tranzacţiei. După o perioadă de timp, societăţile erau cesionate, de regulă tot unor cetățeni străini care deţineau calitatea de asociat/administrator la mai multe societăți comerciale şi care părăseau teritoriul țării la scurt timp după preluarea societăților. Societăţile erau înfiinţate, de regulă, pe numele unor persoane greu de identificat, având cetăţenie străină sau pe numele unor persoane apropiate liderilor grupului infracțional, care acceptau să figureze în calitate de asociat/administrator, în schimbul unor sume de bani.

Prejudiciul produs de către cele două societăţi comerciale prin eludarea plăţii către bugetul de stat a impozitului pe profit şi a taxei pe valoarea adăugată este de aproximativ 12.000.000 euro.

În ziua de 26 mai 2015, DIICOT a dispus luarea măsurii preventive a reținerii pe o durată de 24 ore faţă de inculpaţii LEONTE CĂTĂLIN, VOICU MIHAEL, DĂRMĂNESCU MIHAI CRISTIAN (asociat și administrator la S.C. ALFREDO FOODS S.R.L.) şi NISTOR FLORIN DANIEL (asociat și administrator la S.C. ALFREDO FOODS S.R.L.).
În ziua de 27 mai 2015 s-a propus Tribunalului București – Secția I Penală luarea măsurii arestului preventiv pe o durată de 30 zile față de cei 4 inculpați anterior menționați. Totodată, procurorii au dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar, pe o durată de 60 zile, față de inculpații SOLIMAN AHMED HESHAM HUSSEIN, PASA MURAT , AL MADFAI A H JANKEER, KARATAS CEM, TADAL FAKDET, KERKUTLU MUZAFFER, BÎSCEANU ELENA DANIELA, NICA MIHAELA DANIELA şi SECELEAN IOLANDA MIRELA.

Menționăm faptul că, în cauză, sunt cercetate și alte persoane, inclusiv în calitate de suspecți, urmând a se stabili participația penală și vinovăția fiecărui membru a grupului infracțional investigat în prezenta cauză.
S-au dispus, de asemenea, măsurile care se impun în vederea luării măsurii asiguratorii a sechestrului, în vederea recuperării prejudiciului.
Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul BCCO Bacău și Constanța, lucrătorilor antifraudă din cadrul Direcției Generale de Luptă Antifraudă din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, cât și ai Jandarmeriei Române.

Bucur Borcan

Leave a Comment
Share

Recent Posts

40 de poze cu cei mai frumoși cai

Recunoscut ca fiind frumos, calul a fost dintotdeauna cel mai fidel prieten al omului. Caii…

mai 6, 2021

Top probleme de cuplu în timpul crizei sanitare

Află care sunt problemele cu care se confruntă cuplurile în timpul pandemiei, care sunt efectele…

apr. 4, 2021

Lilith, prima soție a lui Adam

Astăzi nu este un secret pentru nimeni că Adam a avut o primă soție -…

mart. 25, 2021

Istoria sărbătoririi zilei de naștere

Este pur și simplu imposibil de stabilit cu exactitate data exactă a apariției unei tradiții…

mart. 16, 2021

3 modalități prin care băncile „te mănâncă” de bani

Nu este surprinzător faptul că marile bănci obțin în fiecare an un profit din ce…

mart. 2, 2021

Care au fost primii oameni pe Pământ și pe ce altă planetă ar fi putut trăi inițial?

Despre existența primilor oameni (omul de Cro-Magnon sau Homo sapiens, care provin din Africa) pe…

feb. 22, 2021