Miniștrii de externe din Ucraina, Rusia, Germania și Franța se întâlnesc astăzi la Berlin pentru a încerca să întăresacă acordul șubred, Minsk II, care prevedea încetare a focului în estul Ucrainei.
În cadrul reuniunii, care va începe de la ora 19:30, ora locală (17:30 GMT) și poate dura până la miezul nopții, vor participa miniștrii de externe ai Rusiei și Ucrainei, Pavlo Klimkin Lavrov și, precum și omologii lor germani și francezi, Frank-Walter Steinmeier și Laurent Fabius.
Berlinul și Parisul crede că acordurile s-au implementat deja într-o anumită măsură, deși cu suișuri și coborâșuri și excepții sunt primele trei puncte ale acordului de la Minsk, care aduceau trimitere la respectarea de încetare a focului și retragerea armamentului greu.
Prin urmare, a explicat Ministerul de Externe german, putem începe acum să vorbim despre punctele rămase al legământului, problemele eminamente politice cuprinse între punctele patru și paisprezece ale documentului.
„Ne asteptam ca atat Moscova și Kiev să profite de problema centrală de punerea în aplicare a urmatoarelor faza ale acordului Minsk”, a declarat Steinmeier într-un interviu în ediția de luni a ziarului Die Welt.
Următoarea etapă prevede „pregătirea alegerilor locale din zonele ocupate de separatiștii, dar şi de asemenea acces umanitar și reconstrucție în estul Ucrainei”, a spus Steinmeier.
Acordului de la Minsk a fost semnat în luna februarie, după o negociere maraton între președintele Ucrainei și Rusiei, Petro Poroșenko și Vladimir Putin, cu medierea cancelarul german Angela Merkel și președintele francez François Hollande.
Steinmeier a declarat au fost făcute progrese, arătând spre „retragerea bine-avansată a armelor grele”.
Duminică, un oficial anonim al NATO a declarat unui alt ziar, Frankfurter Allgemeine Zeitung, că Rusia încă aprovizionează cu trupe și arme separatiștii în Ucraina, prin încălcarea acordurilor Minsk.
Steinmeier a declarat observatorilor ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care își desfășoară activitatea în estul Ucraina, că au fost făcute progrese, „dar nu sunt de ajuns”.
OSCE a cerut în această săptămână regulat atât separatiștilor pro-ruşii cât și armatei ucraineană să oprească intimidarea sau restricționare circulației a celor 400 de monitorizări ale sale.