Categories: EconomieStiri

Defrișările ilegale de păduri continuă în Carpați, iar autoritățile nu iau nici o măsură

Rate this post

În Munţii Carpați se estimează că aproape 400.000 de hectare de pădure au fost tăiate ilegal – în jurul valorii de 6% din suprafața totală a pădurilor țării. Pierderea rezultată este estimată undeva în jurul sumei de cinci miliarde de euro. Autorizațiile acordă doar o mică atenție asupra problemei defrișărilor sau fie tăierile sunt făcute cu acordul lor, acest lucru se datorează în mare parte incompetenței și corupției.

Majoritatea tăierilor necesită aprobări de la Direcția Silvică, rare sunt cazurile unde se taie cu totul ilegal, fără cunoștința autorităților. Anul trecut au fost aduse cîteva acuzații împotriva zecilor de funcționari din regiunea Suceava, dar nu s-a rezolvat nimic în urma acestor acuzații.

La 75 km nord-est de Pojorâta, în orășelul RĂDĂUȚI există două mari fabrici de prelucrare a lemnului: Holzindustrie Schweighofer și Egger. Ambele fac parte din companiile austriece care au devenit, în ultimii ani lideri de succes pe piața industriei lemnului românesc, fără ca acestea să fie afectate de criza financiară.
Pentru cele mai multe camioane de cherestea din Carpați călătoria se încheie aici: Buștenii sunt descărcați în poarta fabricii Schweighofer, unde sunt sortați în mod automat pe grosimi și calitate, apoi sunt prelucrați de mașinile din linia de asamblare. Produsul final este apoi ambalat și încărcat pe vagoane: În fiecare zi, mai multe trenuri de marfă sunt trimise spre Europa Centrală sau Constanța, direct prin portul din Marea Neagră. Aproximativ 80% din producția Schweighofer sunt trimise către Europa de Vest, SUA, Japonia și Arabia Saudită.
Pentru fabrica de prelucrare a lemnului Holzindustrie Schweighofer lucrează aprox. 2500 de persoane care procesează aproape trei milioane de metri cubi de bușteni. Vânzările din filiala românească au fost în acest an de 550 de milioane de euro.

Organizațiile de mediu avertizează consecințele fatale rezultate în urma acestor defrișări ilegale. În fiecare oră dispar în România o medie de trei hectare de pădure, se arată într-un studiu realizat de Greenpeace. Loturile defrișate ilegal au fost, potrivit unui raport al Curții de Conturi din România de aproape 400.000 de hectare, sau aproximativ 6% din suprafața totală a pădurilor țării.

Leave a Comment
Share

Recent Posts

40 de poze cu cei mai frumoși cai

Recunoscut ca fiind frumos, calul a fost dintotdeauna cel mai fidel prieten al omului. Caii…

mai 6, 2021

Top probleme de cuplu în timpul crizei sanitare

Află care sunt problemele cu care se confruntă cuplurile în timpul pandemiei, care sunt efectele…

apr. 4, 2021

Lilith, prima soție a lui Adam

Astăzi nu este un secret pentru nimeni că Adam a avut o primă soție -…

mart. 25, 2021

Istoria sărbătoririi zilei de naștere

Este pur și simplu imposibil de stabilit cu exactitate data exactă a apariției unei tradiții…

mart. 16, 2021

3 modalități prin care băncile „te mănâncă” de bani

Nu este surprinzător faptul că marile bănci obțin în fiecare an un profit din ce…

mart. 2, 2021

Care au fost primii oameni pe Pământ și pe ce altă planetă ar fi putut trăi inițial?

Despre existența primilor oameni (omul de Cro-Magnon sau Homo sapiens, care provin din Africa) pe…

feb. 22, 2021