Categories: Diverse

DSVSA Ialomiţa a interzis circulaţia animalelor în tot judeţul

Rate this post
  Ca urmare a confirmării unui număr însemnat de focare de Bluetongue pe teritoriul României, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa anunţă proprietarii/deţinătorii de rumegătoare că, tot teritoriul județului Ialomița se încadrează în zona de protecție.


Zona de protecție se împarte la rândul iei în zona de control de 0-20 km și zona de protecție de 20-100 km în jurul focarelor de Bluetongue. Următoarele localități se încadrează în zona de protecție de 20-100 km: Bucu, Ograda, Țăndărei,  Gimbășani, Mărculești, Gura Văii, Sudiți, Săveni, Frățilești, Platonești, Lăcusteni, Movila, Valea Ciorii, Dumitrești, Murgeanca, Bucșa, Mihail Kogălniceanu, Gura Ialomiței, Luciu, Hagieni, Giurgeni, Vlădeni, Făcăeni, Progresu, Bordușani, Cegani, Fetești, Stelnica, Maltezi. Celelalte localități din județul Ialomița se încadrează în zona de control de 0-20 km.

Condițiile privind mișcarea rumegătoarelor (bovine, ovine, caprine) situate în zona de control (0-20km)sunt:

  • în cadrul zonei de control rumegătoarele pot circula cu condiția ca, în ziua transportării, să nu prezinte niciun semn clinic de Bluetongue;
  • din zona de control către zona de protecție de pe teritoriul României, rumegătoarele pot fi expediate numai pentru tăiere imediată, cu condiția ca, în ziua transportării, să nu prezinte niciun semn clinic de Bluetongue.

Condițiile privind mișcarea rumegătoarelor situate în zone de proteție 20-100 km sunt:

  • în cadrul zonei de protecție 20-100 km rumegătoarele por circula cu condiția ca, în ziua transportării, să nu prezinte niciun semn clinic de Bluetongue;
  • este permisă intrarea rumegătoarelor din zona de protecție 20-100 km în zona de control (0-20 km) fără posibilitatea de reîntoarcere în zona de protecție.

Precizăm că orice mișcare de animale va fi însoțită de documentele sanitar- veterinare, eliberate de medicul veterinar împuternicit de la CSVA de pe raza localității.

Mișcarea animalelor fără documente sanitare veterinare din zonele de restricție se sancționează, conform H.G. 984/2005, art. 3, lit. c, pct. 1, cu amendă contravențională: pentru persoanele fizice între 1.200 şi 2.400 lei, iar pentru persoanele juridice între 6.000 şi 18.000 lei.

Leave a Comment
Share

Recent Posts

40 de poze cu cei mai frumoși cai

Recunoscut ca fiind frumos, calul a fost dintotdeauna cel mai fidel prieten al omului. Caii…

mai 6, 2021

Top probleme de cuplu în timpul crizei sanitare

Află care sunt problemele cu care se confruntă cuplurile în timpul pandemiei, care sunt efectele…

apr. 4, 2021

Lilith, prima soție a lui Adam

Astăzi nu este un secret pentru nimeni că Adam a avut o primă soție -…

mart. 25, 2021

Istoria sărbătoririi zilei de naștere

Este pur și simplu imposibil de stabilit cu exactitate data exactă a apariției unei tradiții…

mart. 16, 2021

3 modalități prin care băncile „te mănâncă” de bani

Nu este surprinzător faptul că marile bănci obțin în fiecare an un profit din ce…

mart. 2, 2021

Care au fost primii oameni pe Pământ și pe ce altă planetă ar fi putut trăi inițial?

Despre existența primilor oameni (omul de Cro-Magnon sau Homo sapiens, care provin din Africa) pe…

feb. 22, 2021