Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că răspândirea virusului Ebola în Africa de Vest a devenit o urgență de sănătate internațională.
Ebola este un virus A.R.N. aparținând familiei filovirusurilor care produce o boală umană rară, denumită „febră virală hemoragică Ebola”.
Virusul Ebola a fost descoperit pentru prima dată în 1976 în satul Yambuku, o localitate din Zair, aflată pe malul râului Ebola, și apoi a fost localizat și în Sudan. Rata de mortalitate a celor infectați se ridică până la 90%.
Virusul se transmite numai prin contact direct cu sângele sau cu alte fluide corporale (de exemplu, salivă, urină) ale unor persoane sau animale infectate, în viață sau decedate. Infectarea este posibilă și prin contact sexual neprotejat cu persoane aflate în convalescență, timp de până la șapte săptămâni după recuperare. Virusul Ebola nu se transmite prin aer, ca gripa.
Boala poate să debuteze dintr-o dată, cu febră, dureri musculare, stare de slăbiciune, cefalee și durere în gât, după o perioadă cuprinsă între 2 și 21 de zile de la expunerea la virus. Următoarele etape ale bolii constau în vomă, diaree, erupție cutanată și disfuncții ale ficatului și rinichilor. Unii pacienți prezintă de asemenea hemoragii interne și externe abundente și insuficiențe la nivelul mai multor organe. Până în prezent, nu există vaccin sau tratament omologat împotriva acestei boli.
Focarul a început în Guineea și s-a răspândit în Liberia, Sierra Leone și Nigeria.
Mai mult de 960 de oameni au murit din cauza virusului din Africa de vest în acest an.