Software-urile de detectare a plagiatului de la furnizori sunt adesea criticate de elevii care plagiază. Noile teste sugerează că software le permit multor studenți să fraudeze lucrările pentru diplome.
Într-un articol educațional au fost publicate informații despre eficacitatea așa-numitelor software anti-plagiat precum Urkund, Turnitin, SafeAssig etc. Datele provin din testele efectuat pe parcursul mai multor ani de către Susan E. Schorn un coordonator de la Universitatea din Texas, Austin (teste în 2007 și 2015) și HTW Berlin (teste în 2004 și 2015).
Deși, în timp s-au adus modificări acestor unelte educaționale testele au arătat că eficiența acestora nu a crescut cu mult. Urkund (cel mai fericit caz) nu a putut detecta 27% din conținutul plagiat. Chiar și cele mai simple căutări manuale ale frazelor pe Google sunt mult mai eficiente. Cu Turnitin și SafeAssign procentul de ratare a conținutului plagiat se ridică la 33% procentual și, respectiv, 42%. Cel mai simplu truc pentru a evita verificarea este acela de a schimba cîteva cuvinte între ele sau de a le reordona.
Problema de bază este tocmai aceasta, software-ul poate detecta doar paralele de text și este folosit ca un instrument de verificare automat. „Așa-numitele software anti-plagiat nu detectează plagiatul. În general, se poate demonstra doar paralele de text. Decizia dacă un text este plagiat sau nu trebuie să o decidă doar profesorul care utilizează acel software: acesta este doar un instrument, nu un test absolut”.
În România lucrările de licență, masterat și doctorat sunt verificate dacă sunt plagiate cu aceleași softuri sau cu unele identice.
Raportul complet îl găsiți aici!
Recunoscut ca fiind frumos, calul a fost dintotdeauna cel mai fidel prieten al omului. Caii…
Află care sunt problemele cu care se confruntă cuplurile în timpul pandemiei, care sunt efectele…
Astăzi nu este un secret pentru nimeni că Adam a avut o primă soție -…
Este pur și simplu imposibil de stabilit cu exactitate data exactă a apariției unei tradiții…
Nu este surprinzător faptul că marile bănci obțin în fiecare an un profit din ce…
Despre existența primilor oameni (omul de Cro-Magnon sau Homo sapiens, care provin din Africa) pe…
Leave a Comment