Categories: Stiri

Hotărât să destabilizeze Europa, Putin flirtează cu Grecia

Rate this post

Vizita de stat a primului-ministrul grec Alexis Tsipras Grec la Kremlin îi  irită pe liderii europeni.

 Prim-ministrul grec Alexis Tsipras, a zburat la Moscova pentru discuții cu președintele rus și să demonstreze că departe de cursul dictat de lideri europeni, poate folosi alți aliați. Pentru Vladimir Putin, este șansa de a slăbi un pic frontul occidental impus în urma hărțuii sale prin  anexarea de Crimeea.
Într-un interviu acordat agenției de știri rus Tass, Tsipras și-a exprimat poziția critică asupra sancțiunilor impuse de europeni împotriva Rusiei: „O politică absurdă”, a spus acesta. Șeful guvernului grec de stânga radicală a susținut că a emis un avertisment pentru membrii săi blocul: „I-am spus lui Donald Tusk și Federica Mogherini [respectiv Președinte al Consiliului și diplomatul-șef al Uniunii Europene] să schimbe poziţia şi să nu se atingă de Grecia . Situația sa schimbat, acum, există un alt guvern și trebuie să se consulte înainte de luarea deciziilor. „

Așa cum a făcut cu prim-ministrul italian Matteo Renzi, în luna martie, liderul rus iar putea propune Atenei posibilitatea unei acord bilateral de livrare de alimente către ruşii, în ciuda producătorilor europeni cu greutate.

Ambele capitale ar vorbi, de asemenea, de o reducere a prețului gazelor, dorința lui Putin de a cumpăra anumite „active” din Grecia și chiar ar putea oferi împrumuturi către Atena.

Realitatea, însă, pare destul de diferită, pe de o parte, este puțin probabil ca Moscova nu să fie preocupată să joace rolul de creditor în loc de troica (FMI, Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană).

„În timpul acestei vizite nu vor fi negocieri cu privire la un posibil credit”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

În cele din urmă la proiectul gazoductului Turkish Stream ar putea participa Grecia, afectată în prezent de diferențele de tarifare între Moscova și Ankara.

„Pe scurt, Bruxelles, Atena și Moscova par să fi lansat efectiv într-un joc de poker în care fiecare se așteaptă să arate cărțile” analizează specialiştii pentru politici economice.

Europenii, însă nu trișează în jocurile cu Putin, Cipru a vrut să salveze sistemul financiar şi a confiscat sute de milioane de la mai multi deponenți, printre care şi mulţi ruși care au avut depozitele lor pe malurile insulei, Putin a denunțat măsura ca „periculoasă” și „nedreptă” și a anunțat o răcire sensibilă a relațiilor bilaterale.

Cu toate acestea, pe 09 martie, când președintele cipriot Nicos Anastasiades a vizitat Moscova, șeful de la Kremlin a fost numai zâmbet. El a subliniat: „Relațiile cu insula au fost întotdeauna prietenoase și reciproc avantajoase” și a fost de acord să ofere un ajutor printr-un împrumut de 2,5 miliarde de euro Ciprului.

„Toate gesturi lui Putin au un singur scop acum: să fenteze sancțiunilor impuse Rusiei de către Uniunea Europeană și Statele Unite, după ce Moscova a anexat Crimeea prin sprijinul oferit rebeliilor din estul Ucrainei,” rezumă Alexei Malachenko, politolog la Centrul Carnegie din Moscova.

În luna februarie, Putin a vizitat Ungaria, pentru încheierea unui contract energetic cu Rusia care să-i permită menținerea politicii de reducere a prețului utilităților in Ungaria, în schimbul ”liberalizării” prețurilor, adică al scumpirilor propuse de Bruxelles. Vizita lui Putin în Ungaria ia iritat atunci pe toţi mari liderii europeni, printre altele pe actualul președinte prin rotație al UE, polonezul Donald Tusk. Trusk a fost extrem de critic cu Putin şi cu vizita sa.

În orice caz, Putin știe mai bine decât oricine că cea mai bună strategie vizează cele mai slabe țările UE, care au mai multe probleme de trăi şi care fac parte din parte marele bloc de națiuni.

Leave a Comment
Share

Recent Posts

40 de poze cu cei mai frumoși cai

Recunoscut ca fiind frumos, calul a fost dintotdeauna cel mai fidel prieten al omului. Caii…

mai 6, 2021

Top probleme de cuplu în timpul crizei sanitare

Află care sunt problemele cu care se confruntă cuplurile în timpul pandemiei, care sunt efectele…

apr. 4, 2021

Lilith, prima soție a lui Adam

Astăzi nu este un secret pentru nimeni că Adam a avut o primă soție -…

mart. 25, 2021

Istoria sărbătoririi zilei de naștere

Este pur și simplu imposibil de stabilit cu exactitate data exactă a apariției unei tradiții…

mart. 16, 2021

3 modalități prin care băncile „te mănâncă” de bani

Nu este surprinzător faptul că marile bănci obțin în fiecare an un profit din ce…

mart. 2, 2021

Care au fost primii oameni pe Pământ și pe ce altă planetă ar fi putut trăi inițial?

Despre existența primilor oameni (omul de Cro-Magnon sau Homo sapiens, care provin din Africa) pe…

feb. 22, 2021