Cu ocazia Zilei Tineretului – 2 mai, Direcția Municipală pentru Cultură, Învățământ, Sport și Tineret din cadrul Primăriei Slobozia a lansat concursul “Slobozia viitorului”, un proiect destul de îndrăzneț pentru municipalitate la care au fost invitați să se înscrie tineri din Slobozia, cu vârste cuprinse între 17 și 30 de ani. În urma unui exercițiu de imaginație pe tema “Viitorul în urbea noastră”, 16 tineri care s-au înscris în concurs au reușit să pună pe hârtie proiecte de dezvoltare a orașului, câteva dintre acestea fiind desemnate câștigătoare și urmează a fi implementate de municipalitatea în perioada următoare.
Câștigătorii primelor trei locuri au primit premii în bani (sume cuprinse între 200.00 și 600.00 de lei), iar celor care au primit mențiuni și diplome de participare le-au fost oferite cărți și CD-uri.
Primarul Stoica în asentimentul tinerilor slobozeni
“Avem ideea, avem un feedback pozitiv și promitem că la anul va fi mai bine pentru că ideea a fost primită cu optimism de către tineri (…) Una dintre condițiile de înscriere a fost aceea ca proiectul să fie viabil, să-l putem aplica, ceea ce s-a și întâmplat. Am avut mulți care s-au înscris și care au venit cu idei interesante, comisia a analizat proiectele și le-a punctat și în funcție de puterea noastră de a le pune în practică (…) Unele proiectele le aveam deja și noi propuse, deci au venit în completarea noastră. Nu sunt foarte costisitoare, ceea ce e foarte important pentru noi, și se pot pune în practică foarte ușor”, a declarat Alexandru Stoica, primarul municipiului Slobozia.
Cele 7 minuni ale lumii, în miniatură, la Slobozia
Viziunea tinerilor despre o “Slobozie a viitorului” este extrem de vastă. De la rețele de wireless în parcuri până la proiecte de informatizare și conștientizare a agriculturii, piste pentru bicicliști, role și alte sporturi extreme unde tinerii să se poată desfășura fără a-i deranja pe cei din jur.
Cea mai interesantă idee a venit însă din partea unui tânăr care-și dorește construirea în miniatură a celor 7 minuni ale lumii, într-unul din parcurile orașului. Dacă primarul Stoica a considerat ideea cu adevărat genială, înseamnă că a opta minune ar fi chiar realizarea acestui proiect care ar face din Slobozia un orășel de atracție turistică.
Grădină de vară și mese rabatabile pentru schimbat și alăptat bebelușii
Georgiana Ghiță, ocupanta locului I și beneficiara unui premiu în valoare de 600,00 de lei din partea Primăriei Slobozia, își dorește ca pe toată perioada de vară, tinerii să părăsească sălile de fitness, spațiile închise și statul pe rețelele de socializare și să petreacă mai mult timp în aer liber, într-un parc, unde să fie amenajate rampe pentru skateboard, dar și un perete de alpinism. Astfel, tinerii își vor putea consuma energia și se vor putea distra în siguranță. Primarul Alexandru Stoica a promis amenajarea unui astfel de loc în „Orășelul Copiilor” unde există spațiul necesar pentru o astfel de destinație.
Proiectul Monicăi Dinco, câștigătoarea locului III și a unui premiu în valoare de 200.00 de lei, a fost inspirat dintr-o necesitate personală. “În cazul meu, muza a fost chiar băiețelul meu care, în plină vară, avea nevoie să fie schimbat și alăptat în timp ce eram la plimbare cu el și pentru că nu aveam unde să fac toate acestea eram obligată să mă întorc acasă ca mai apoi să revin în parc. Am preluat ideea de masă rabatabilă din locurile civilizate unde sunt amenajate spații pentru “Mamă și copil”, mai retrase, departe de ochii trecătorilor, și unde un copil poate fi schimbat și alăptat”, a precizat Monica.
Cinematograf în aer liber
Cosmin Axinte s-a clasat pe locul II (400,00 lei) cu un proiect privind amenajarea unei Grădini de vară pentru tinerii tot mai dezamăgiți de orașul care nu le oferă mai nimic. “Un loc cu terase, cu parcuri, cu un cinematograf în aer liber ar fi ideal pentru toți tinerii din oraș”, a explicat Cosmin. Primarul Stoica este de părere că acest proiect se pliază perfect pe “Grădina de vară pe care tocmai a primit-o înapoi. “O vom moderniza și amenaja, inclusiv piațeta dintre Cercul Militar și Clubul Elevilor și b-dul Matei Basarab va fi cuprinsă aici”, a declarat edilul.
Până și tinerii vor toalete în oraș
Bucur Claudia a obținut o mențiune pentru un proiect de construire și amenajare a unor toalete în oraș. Ideea nu este de toaletă ecologică, ci o construcție care să prevadă două toalete și o chiuvetă care să fie amplasată într-un spațiu special amenajat. Edilul promite că va construi una în parcul E14, iar pentru celelalte parcuri se vor construi câteva cabine moderne, dotate și utilate cu toate cele necesare.