Există microorganisme care nu sunt binevenite în flora vaginala, iata ce sunt, cum acționează și cum puteți preveni apariția infecțiilor care cauzează disconfortul vaginal:
Vaginul este protejat de un set de microorganisme a căror funcție este de a menține nivelul adecvat de aciditate și pentru a preveni colonizarea agenților patogeni externi. Cu toate acestea, această apărare naturală poate fi modificată prin diverse cauze: igiena intima excesiva sau slaba, actul sexual, modificari hormonale, tratamentul cu anumite antibiotice, contraceptive, manipularea necorespunzătoare a zonei care implică migrarea bacteriilor din anus în vulva, și așa mai departe. Mai mult decât atât, printre microorganismele naturale care populează vaginul este o ciuperca numita Candida albicans, a cărei actiune în flora vaginala cauzeaza candidoza denumita vulvovaginita.
În general, vaginita este ușor de identificat prin simptome precum; mâncărime, arsură în timpul urinării, roșeață, scurgere vginala alb-cenusie urât mirositoare, dureri, uneori, vaginale (care apare mai ales în timpul actului sexual) și sângerare ușoară. Diferitele tipuri de vaginita (inflamație sau infecție a vaginului), pe baza factorilor de cauzalitate se disting:
- Reacție alergică sau de iritare prin utilizarea de produse, precum deodorante intime, sapunuri parfumate, prezervative, spermicide, articole de îmbrăcăminte intime realizate cu materiale sintetice, etc.
- Ciuperci, precum cele din specia Candida.
- Bacteriile, cum ar fi Chlamydia trachomatis (se transmite prin contact sexual cu persoane infectate). Această infecție este periculoasa, deoarece poate rămâne asimptomatică și netratata poate declansa o boala inflamatorie pelvina.
- Virus (de asemenea, cu transmitere sexuala, cum ar fi herpes simplex ).
- Trichomonas. Acestea sunt microorganisme care ajung în vagin prin contact sexual cauzand infectia.
- Schimbarile hormonale care apar in timpul menopauzei sau după nașterea copilului se produce ceea ce este cunoscuta sub numele de Atrofia vaginala si este asociata cu scăderea nivelului de estrogen. Prin reducerea nivelului de estrogen, țesutul vaginal scade și se pierde de asemenea, capacitatea de lubrifiere prezentata ca fiind iritare și uscăciune.
Prevenire infecții vaginale
Pentru a preveni infecțiile genitale, urmați sfaturile menționate în secțiunea de recomandări, puteți lua câteva măsuri de precauție, precum:
- Utilizați un prezervativ în timpul actului sexual pentru a se proteja de bolile cu transmitere sexuală.
- Spălați-vă mâinile înainte și după folosirea toaletei.
- Beti multa apa pentru a preveni acumularea germeniilor, eliminandu-i astfel prin urină.
- Urinati inainte si dupa sex.
- Nu purtati lenjerie uda; umiditate favorizează dezvoltarea infectiilor fungice.
- Purtati haine largi realizate din materiale care să faciliteze transpirația.
- Consultați medicul dupa ce observati orice modificare a mirosului secretiei vaginale, orice iritatie sau mâncărime aparuta.
Tratament infecții vaginale
Deși există produse care se distribuie gratuit pentru tratamentul infecțiilor vaginale sub formă de pastile care se introduc în vagin sau creme de profil care atenueaza simptomele si combate aceste infectii trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră, nu trebuie sa luati singuri medicate. Este important să realizăm că este necesar un consult, pentru ca nici un simptom nu este comun la diferite boli, trebuie pus un diagnostic precis. Dacă simptomele sunt datorate unei boli cu transmitere sexuala, cum ar fi Chlamydia, întârzierea sau tratamentul inadecvat poate avea consecințe grave pentru că infecția s-ar putea raspandi la uter și la trompele uterine.