Intr-un raport facut de Organizatia Natiunilor Unite se arata ca cel puțin 1 trilion de dolari pe an sunt „furati” din cele mai sărace țări ale lumii de către criminali și oficialii corupți prin spălare de bani, evaziune fiscală și delapidare.
Costul uimitor al corupție este descoperit intr-un studiu publicat astăzi de către ONE prin grupul anti-sărăcie co-fondat de star rock Bono, acestia solicită grupului G20 natiunilor bogate inclusiv Marea Britanie sa expuna companiile anonime care sunt folosite pentru a „jupui” țările sărace. Potrivit ONE, milioanele deturnate de la națiuni lovite de sărăcie sunt transferati prin intermediul băncilor și companiilor în locuri secrete, inclusiv Londra, Delaware și Hong Kong.
În cazul în care banii furati s-ar restitui către națiunile în curs de dezvoltare ar putea ajuta la evitarea a 3,6 milioane de decese pe an între 2015 și 2025 concluzioneaza studiul efectuat.
Cinci țări din Africa – Ghana, Kenya, Mozambic, Tanzania și Uganda – au pierdut o suma estimata la 15 miliarde $ în veniturile fiscale între 2002 și 2011, asta se datoreaza in principal ” evaluari incorecte a valorii comerțului ” si a importurilor sau a exporturilor care permit firmelor să treacă capitalul în alte țări pentru a putea face evaziune fiscală si a putea sa spele banii.
În 2011 filiale firmelor de petrol și gaze Shell și Eni plătit 1,1 miliarde de dolari catre guvernul nigerian pentru un bloc de off-shore care conținea rezerve de petrol estimate de nouă miliarde de barili. Guvernul a transferat apoi exact aceeași sumă într-un cont pe numele Malabu Oil & Gas, o firmă fantomă al cărui proprietar a fost ascuns de fostul ministru care gestiona petrolul si gazele țării.
În 2008, armata din Zimbabwe a preluat controlul minelor de diamante Marange, de atunci concesiunile miniere de diamante guvernamentale au fost alocate mai multor companii din circumstanțe dubioase – inclusiv Diamonds Mbada, care este parțial controlata prin companii înregistrate în Insulele Virgine Britanice și Mauritius.