La micul dejun sau în pachetul de şcoală al copilului, salamul, crenvuştiul sau şunculiţa sunt nelipsite din meniul multor români. Dar puţină lume ştie că aceste cărnuri procesate, consumate zilnic şi în cantităţi mari, pot deveni nocive iar copiii şi adolescenţii sunt predispuşi la riscuri mai mari de a suferi de leucemie.
Conform unui studiu realizat pe jumătate de milion de oameni din Europa, în zece state europene, consumul mezelurilor este asociat cu decesul prematur. „Alimentaţia bogată în cărnuri procesate este asociată cu apariţia bolilor cardiovasculare şi a cancerului”, spun specialiştii. În general, toate mezelurile conţin aditivi periculoşi, de la coloranţi şi conservanţi la alte substanţe care înlocuiesc carnea. Printre acestea se regăsesc: nitritul de potasiu E 249, de sodiu E 250, nitraţii de sodium E 251 şi de potasiu E 252 ( aceştia sunt produşi posibili cancerigeni ), fosfaţi (de la E-339 la E-343) şi polifosfaţi (de la E-450 la E-452). În prezenţa proteinelor, nitriţii se transformă într-o substanţă care favorizează apariţia cancerului de stomac iar în doze foarte mari aceştia dau o toxicitate acută, care împiedică sângele să mai transporte oxigen. Unul dintre aditivii foarte periculoşi este fosfatul, care împiedică fixarea calciului în oase. Amidonul este un alt aditiv periculos, acesta având funcţia de a înlocui carnea, astfel, reţine multă apă şi măreşte cantitatea de mezel. Glutamatul monosodic stimulează pofta acesta având rolul de a da un gust foarte bun.
Atenţie la etichete
Dacă citim etichetele acestor produse, vom observa că ele conţin carne în procentaje foarte mici, de exemplu parizerul conţine de fapt 90% slănină şi şorici iar crenvuştii conţin foarte multe tocături de oase, tendoane sau pieliţe. Şunca de Praga, conţine dextroză, aceasta fiind interzisă în dieta bolnavilor de diabet. Şunculiţa ţărănească conţine glutamat de sodiu, acesta având un risc crescut de maladii precum Alzheimer, Parkinson, astm şi modificări de ritm cardiac. Toba, unul dintre produsele tradiţionale este plină de sodiu (Na)-sare. Parizerul, conţine un colorant, carminul, care este cancerigen şi este folosit pentru a da o culoare roşie produselor. Procedeul extragerii carminului dintr-o insecta este ultranociv. Carnatii conţin nitriti, care pot dezvolta celule cancerigene. Pastrama are în compoziţia ei caragenanul, sau E-407. Acesta conţine factori co-cancerigeni care, descompus în colon, se poate transforma în alte substanţe care pot duce la cancer de colon. Salamul conţine colorantul carmin sau roşu cosenila.