Stefan Klein efectua un zbor de test cînd a constat o problemă mecanică la aparat. El a făcut o aterizare de urgență cu parașuta dar a fost dus de urgenţă la un spital din Nitra, Slovacia.
Dear Friends, Stefan is well and ready for the next flight. Thanks for your support. @aeromobil #EmergencyLanding pic.twitter.com/OEmPXrIuRj
— Juraj Vaculik (@jurajvaculik) May 8, 2015
Inginerul slovac Stefan Klein a trebuit să fie dus la spital în orașul Nitra, Slovacia, după efectuarea unei aterizări forțate cu maşina zburătoare, propria invenţie, care a fost deteriorată în timpul manevrei, potrivit companiei AeroMobil.
Compania, care intentioneaza sa comercializeze vehiculul în 2017, a declarat într-un declarație că „în timpul călătoriei planificate de compania AeroMobil cu vehicul zburător, pilotul a activat parașuta la aproximativ 300 de metri altitudine și a aterizat pe aeroportul din Nitra.”
Klein a reuşit să iasă din maşina pe cont propriu, dar a fost dus la spital acuzând dureri locale, pentru a constata alte „complicaţii”
Deși masina a fost „oarecum deteriorată”, compania estimeaza că „eficacitatea sistemului integrat de securitate, cu care a aterizat întregul vehicul, inclusiv pilotul sa confirmat.”
Klein și compania sa au planificat o producţia în masa a acestui vehicul zburător cu două locuri în termen de doi ani, care se poate deplasa pe drum ca o masina normala si in termen de câteva secunde se deschid aripile care îi permit să zboare cu aproximativ 200 de kilometri pe oră.
Se estimează că această formă de transport combinat poate fi de interes pentru țările cu infrastructura rutieră proastă, care ar oferi două locuri, evitând repid drumuri proaste.
Prototipul slovac are două locuri, şase metri lungime și 449 kg, vehicul are aripi din fibra de carbon si un motor pe benzina Rotax 912.
Cu aripile întinse, Aeromobil 3.0 are o anvergura a aripilor de 8,3 metri și o lungime de 6 metri. Ea poate oferi o autonomie de zbor de 700 km, cu un consum de 15 de litri pe oră.