Joi, 19 noiembrie 2015, Biroul Teritorial Botoşani al DIICOT şi ofiţeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Botoşani împreună cu polițiștii de frontieră din cadrul Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră au efectuat un număr de 39 percheziţii domiciliare pe teritoriul judeţului Botoşani, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în contrabanda cu ţigarete şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice.
Începând cu anul 2015, în judeţul Botoşani s-au constituit mai multe grupuri infracţionale organizate care s-au asociat în baza unor înţelegeri prealabile în vederea obţinerii unor profituri ilicite, prin săvârşirea infracţiunii de contrabandă, desfăşurând în mod repetat activităţi de introducere în România, colectare, deţinere, transport, preluare, depozitare, predare şi vânzare a ţigărilor de provenienţă Republica Ucraina şi Republica Moldova, cunoscând că acestea provin din contrabandă. Membrii grupului au aprovizionat în permanenţă piaţa neagră cu produse accizabile, introduse în România prin acte de contrabandă, dezvoltând o adevărată economie subterană prin numărul de persoane implicate în activitatea de vânzare a ţigaretelor, cantităţile rulate şi frecvenţa livrărilor de ţigarete.
Astfel, în perioada monitorizării, au fost identificate un număr de 6 grupuri infracţionale organizate, care au săvârşit infracţiunea de contrabandă, acţionând în zona de nord-est a judeţului Botoşani, la frontiera cu Rep. Moldova şi Ucraina. Ţigările de contrabandă erau introduse în România de către palierul ucrainean al grupărilor prin zona de frontieră adiacentă localităţilor Bajura – Darabani, iar de către palierul moldovenesc al grupărilor prin zona de frontieră adiacentă localităţilor Păltiniş – Horodiştea, Rediu – Rădăuţi-Prut – Miorcani, Cotu Miculinţi –Crasnaleuca, Mitoc şi Liveni – Manoleasa Prut, de unde erau preluate, transportate, depozitate şi comercializate de către membrii celor 6 grupări infracţionale pe piaţa neagră din judeţul Botoşani.
Activitatea infracţională a grupului infracţional a fost sprijinită şi de către două persoane care în calitate de poliţisti de frontieră în cadrul S.P.F. Rădăuţi Prut au furnizat date şi informaţii privind modul de patrulare al Poliţiei de Frontieră în zona localităţii Mitoc.
S-a reţinut că ţigările erau preluate şi transportate pe teritoriul României de ”cărăuși” sau cu ajutorul unor aparate de zbor de tip dronă, depozitate temporar la domiciliul membrilor grupului sau în alte locuri prestabilite şi ulterior distribuite. Deşi aparent grupările funcţionau independent, membrii acestora au derulat temporar şi activităţi ,,comune”, fiind traficate în total 7.000.000 de țigări. Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de aproximativ 3.800.000 de lei.
La sediul DIICOT Botoşani vor fi aduse, în vederea audierii, 39 persoane , respectiv 34 suspecţi şi 5 martori.
Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia de Operaţiuni Speciale. Acţiunea a fost realizată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava, Iaşi , Serviciului Judeţean Anticorupţie Botoşani, lucrătorilor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Botoşani Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Botoşani – S.A.S. Botoşani şi Compartimentului Sprijin Operativ din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Botoşani.
Bucur Borcan