Categories: Turism

Legendele Parcului National Retezat

Rate this post

Muntii Retezat sunt taramul unor frumuseti naturale bine conservate si gazduiesc o varietate de specii. Acestia au fost de-a lungul timpului cercetati din motive stiintifice dar au facut si obiectul practicarii turismului. Cu acest scop s-a infiintat Parcul National Retezat, care dispune de o rezervatie stiintifica cu protectie integrala.
Muntii Retezat fac parte din ramura Carpatilor Meridionali si sunt clasati cei mai inalti si mai stancosi munti dintre Jiu si Dunare. Sunt formati din doua creste alpine, una la nord si cealalata la sud, legate intre Varful Papusa si Varful Custura printr-o creasta ascutita cu lungime de aproximativ 2,5 km. Nu doar relieful muntos creeaza frumusetea locului dar si pesterile aflate in cercetarea speciologilor europeni, precum si o bogata flora si fauna.

Structura muntelui Retezat prin forma sa plata da senzatia ca ar fi fost retezat, ceea ce in cultura romaneasca a dat nastere la multe legende si basme populare.
Se spune ca in Tara Hategului din judetul Hunedoara traiau niste uriasi. Potrivit unei variante, aici traia un capcaun care cobora periodic in sate si fura vitele oamenilor. Multi feciori si-au pierdut viata incercand sa-l opreasca, ramanand astfel multe familii indurerate. Intr-o zi insa, un voinic a reusit sa-l rapuna pe capcaun. Ca sa fie sigur ca acesta nu supravietuieste, i-a taiat capul. In acel moment, capcaunul s-a prefacut intr-o piatra mare „fara cap“ (Retezatul), iar mana stanga i-a cazut printre munti si s-a prefacut in apa. Podul palmei sale s-a transformat in lacul Bucura, iar degetele in lacurile Slavei, Lia, Ana, Viorica si Zanoaga.
O alta legenda vorbeste despre fata capcaunului, Rusca pe numele ei. Inainte de moartea sa, capetenia uriasilor a impartit tara celor doi copii ai sai, un baiat si o fata. Ca sa vada mai bine cat de mare este partea lor din mostenire, cei doi s-au urcat pe cate un munte: feciorul pe muntele Retezat (care atunci avea alt nume), iar fata pe varful Rusca, spre apus de Retezat. Fetei i s-a parut ca partea de tara a fratelui sau este mai mare si mai frumoasa decat a ei, care era plina de stanci si nu avea prea multe paduri si poieni frumoase. De ciuda, fata a luat un fier de plug si l-a aruncat spre fratele sau, care era pe celalalt varf. Fierul nu l-a nimerit pe flacau, dar a retezat varful muntelui, care de atunci a ramas retezat. De aceea i se spune muntele Retezat.

Una dintre legendele Retezatului, in care se pomeneste despre lacul Bucura, este legata de comori. Potrivit legendei, lacul Bucura este locul unde haiducii din Banat, Transilvania si Oltenia se intalneau pentru a-si imparti comorile. Pe urmele haiducilor se afla potera, asa ca, pentru a nu fi prinsi cu aurul si bijuteriile asupra lor, haiducii le aruncau in lac. Oamenii locului spun ca si astazi, pe fundul lacului se afla comori ce asteapta sa fie scoase la lumina. Tot aici se faceau nedei inca din secolul XVI. Nedeile mari de la Bucura se tineau in anii bisecti si durau 3 zile. La aceste sarbatori erau atat de multi participanti, incat se incingea o hora care inconjura lacul.
Paseste in tinutul povestilor fascinante despre flacai viteji, domnite suave, haiduci, zmei inaripati, dinozauri pitici … savureaza tot ce te inconjoara si vei fi un castigator!
Te asteptam in perioada 01 – 03 august 2014 la Complexul Turistic Cheile Butii unde cei mai curajosi dintre participanti vor urca la 2014m pe Varful Piatra Iorgovanului, locul de odihna al invingatorilor!
Activitatile din cadrul festivalului sunt gratuite iar cei mai meritosi dintre participanti vor fi premiati de catre sustinatorii evenimentului: Ch-Center Hosting, Dwyn.ro , Lew.ro, Doppelherz, VitalisGroup.ro, Auro Media, Biroul de Avocatura Cuculis si Asociatii, Mobila Dalin, Touch Antibacterial, PitiClic, Belkin, Craimont, CEDES Cercetare Dezvoltare.
Multumim partenerilor: Uniunea Nationala a Studentilor din Romania, Music Channel Romania, Complexul Turistic Cheile Butii, Parcul National Retezat, Regia Nationala a Padurilor Romsilva.
Datorita acestor povesti putem spune ca Muntii Retezat sunt un taram unde legenda se impleteste fericit cu realitatea istorica, un tinut care ascunde comori spirituale si materiale de o inestimabila valoare.

Leave a Comment
Share

Recent Posts

40 de poze cu cei mai frumoși cai

Recunoscut ca fiind frumos, calul a fost dintotdeauna cel mai fidel prieten al omului. Caii…

mai 6, 2021

Top probleme de cuplu în timpul crizei sanitare

Află care sunt problemele cu care se confruntă cuplurile în timpul pandemiei, care sunt efectele…

apr. 4, 2021

Lilith, prima soție a lui Adam

Astăzi nu este un secret pentru nimeni că Adam a avut o primă soție -…

mart. 25, 2021

Istoria sărbătoririi zilei de naștere

Este pur și simplu imposibil de stabilit cu exactitate data exactă a apariției unei tradiții…

mart. 16, 2021

3 modalități prin care băncile „te mănâncă” de bani

Nu este surprinzător faptul că marile bănci obțin în fiecare an un profit din ce…

mart. 2, 2021

Care au fost primii oameni pe Pământ și pe ce altă planetă ar fi putut trăi inițial?

Despre existența primilor oameni (omul de Cro-Magnon sau Homo sapiens, care provin din Africa) pe…

feb. 22, 2021