Meniu de nunta. Alternativa la stilul traditional

Rate this post

Cand vine vorba de nunta romaneasca, meniul reprezinta una dintre acele detalii esentiale de care depinde succesul petrecerii. Nuntasii asteapta cu nerabdare sa vada ce bucate alese vor fi puse inaintea lor si in cele mai multe dintre cazuri, chiar atmosfera serii (vesela sau posomorata) depinde de felul in care sunt satisfacute gusturile culinare ale invitatilor. Rasfatul papilelor gustative se reflecta in buna dispozitie a fiecarui nuntas, dand startul dansului si a bucuriei de a petrece.

meniu-de-nunta

Dincolo de bucatele pregatite, conteaza insa si felul in care sunt ele servite la masa de nunta. Traditia romaneasca presupune stilul deja consacrat, al farfuriilor plate, insa tot mai multe cupluri de miri aleg sa dea petrecerii de nunta o nota aparte, de originalitate, prin modul in care este mancarea servita.

In continuare, vom discuta pe rand atat modul traditional, cat si pe cel mai nou – bufet -, cu argumente si contraargumente pentru fiecare caz in parte.

Farfuriile servite la masa reprezinta stilul traditional, cel cu care de sute de ani romanii sunt obisnuiti la nunta. Ca si argumente pro:

– farfuriile plate de pe masa permit invitatilor sa-si faca macar o minima idee asupra a ceea ce urmeaza sa manance. Servirea traditionala implica meniu traditional, adica cinci feluri de mancare: aperitive, peste cu legume, gratar cu salata, sarmalute, tortul miresei.

– In functie de varsta medie a nuntasilor se poate decide cat de oportun ar fi stilul traditional de servire a mancarii. In general, la nuntile cu invitati maturi este bine sa nu se incerce experimente culinare intrucat deschiderea acestora catre nou este oarecum redusa. O nunta traditionala romaneasca impune cel mai adesea stilul traditional de servire.

– Un alt argument pro tine de faptul ca nuntasii se simt in acest context respectati si rasfatati – sunt serviti precum niste regi de catre chelnarii care le stau non stop la dispozitie, gata oricand sa le satisfaca orice capriciu. Cei mai multi romani de peste 28 de ani tocmai asta si doresc – sa fie tratati de catre miri cu respect si pretuire, iar una dintre modalitatile de a-i multumi este sa le oferi sansa de a sta la masa si a fi „slujiti” in mod ceremonios.

Exista insa si contra argumente stilului traditional de servire a bucatelor.

– In primul rand, cati invitati, atatea farfurii, ceea ce inseamna un timp mai indelungat de servire. Iar daca nunta se bucura de participarea a peste 100 de invitati apar situatii deranjante: in timp ce unii meseni aproape au terminat de savurat farfuria, altii nici nu au apucat sa fie inca serviti.

– In alt doilea rand, servirea farfuriilor in stil traditional implica angajarea unui numar suplimentar de chelnari, adica costuri in plus. Cu cat avem mai multi nuntasi, cu atat costurile de sala sunt mai mari, intrucat o mana de chelnari nu poate deservi satisfacator o sala intreaga.

– Stilul traditional limiteaza oarecum posibilitatile de satisfacere a tuturor gusturilor. In fond, intr-o farfurie trebuie imbinate armonios cat mai multe bucate, menite sa impace cat mai multe gusturi. Posibilitatile de alegere a ceea ce servesti sunt deci oarecum restranse, iar invitatii trebuie sa se multumeasca cu ce au primit, in loc sa isi aleaga singuri bucatele dintr-o paleta diversa de feluri.

Pentru cei care doresc o nunta moderna, cu un aer original, pot opta pentru stilul bufet. In locul farfuriilor aduse de catre chelnari la masa, fiecare nuntas in parte trebuie sa se deplaseze spre bufet, de unde isi va alege doar ceea ce il atrage. Argumentele pro:

– In primul rand o atmosfera extrem de relaxata inca de la inceputul petrecerii. Stand cuminti la mese in asteptarea mancarii, nuntasii nu au ocazia sa socializeze foarte mult, pe cand deplasarea de-a lungul bufetului incurajeaza tocmai socializarea. Atmosfera din jurul unui bufet este cel mai adesea zgomotoasa, vesela, destinsa, adica propice distractiei, bunei dispozitii. Se pot face comentarii numeroase si amuzante pe seama felurilor de mancare aranjate de-a lungul bufetului, se pot incepe conversatii in moduri cat mai naturale, iar nuntasii ajung sa faca cunostiinta unii cu altii intr-un stil degajat. In acest fel, nu se vor mai distinge invitati stand izolati la colt de mese, caci toti vor trebui sa se deplaseze si automat sa socializeze.

– Stilul bufet nu implica costuri de servire. Sa zicem patru chelnari sunt suficienti pentru a aduce bucatele pe bufet si pentru a indeparta platourile golite de catre nuntasi. Din acest punct de vedere, costurile nuntii sunt mult reduse.

– Mancarea este mult mai diversificata in cadrul stilului bufet. In plus, se permit si extravagantele culinare, lasand la alegerea nuntasilor sa le incerce ori sa le ocoleasca. Combinatiile de carne si fructe, salate cu dressinguri neobisnuite, sufleuri pretentioase – toate pot face deliciul unui meniu de nunta. In acest fel ne asiguram ca pana si cei mai mofturosi invitati se simt satisfacuti. In special daca avem norocul sa dam peste un bucatar cu multa imaginatie, meniul bufet poate oferi nuntasilor un adevarat show, atat vizual, cat si gustativ.

– Invitatii vor manca, la propriu, pe saturate. Daca in cadrul stilului traditional mananci cat primesti, stilul bufet permite pofticiosilor sa manance pe saturate. La fel, invitatii care tin de obicei la silueta isi vor alele singuri dimensiunea portilor, evitandu-se astfel irosirea mancarii. Fiecare invitat isi umple farfuria strict cu ce ii place si in cantitatea dorita. Risipa nu mai reprezinta un risc.

Exista si contra argumente insa in ce priveste stilul bufet:

– Petrecerea de nunta pierde puncte serioase in ce priveste ceremonialul. Daca mirii isi doresc o nunta fastuoasa, ei bine, meniul bufet iese din discutie, intrucat se iroseste caracterul formal al nuntii. De asemenea, mare atentie la felul in care „formatul” evenimentului se preteaza la stilul relaxat al meniului bufet. O mireasa cu pretentii de regina alergand in jurul bufetului cu farfuria in mana nu este tocmai o imagine potrivita.

– Se poate intampla ca nuntasii sa se imbulzeasca in jurul bufetului, ceea ce iarasi nu va fi pe gustul multora dintre invitati. Trebuie tinut cont de media de varsta a acestora si de disponibilitatea lor de a sta la coada pentru a manca.

Si iata cum pregatirile de nunta devin deodata ceva mai complicate. Pana la urma, ca sa poti avea nunta mult visata trebuie sa stii sa combini in mod armonios asteptarile nuntasilor cu propriile fantezii, dand petrecerii o nota cu totul personala, – de ce nu? – chiar originala! Insa atentie! Pentru un rezultat ideal, mirii trebuie sa acorde maxim de interes fiecarui detaliu cat de mic al nuntii. Mai ales felului in care este servita mancarea!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!

Continuând să utilizați acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. mai multe informații

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close