Începând cu luna martie a.c. sistemul sanitar românesc va suferi o serie de modificări. Pachetul de bază de servicii medicale şi pachetul minimal sunt proiectele principale pe care Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, a dorit să le finalizeze începând cu acest an. Totodată va fi actualizată şi lista medicamentelor compensate, în care pacienţii vor intra în posesia cardului de sănătate.
În pachetul de bază de servicii medicale sunt incluse o serie de noutăţi la care au acces doar cetăţenii asiguraţi. Aceştia pot beneficia gratuit, de intervenţii stomatologice care nu se regăseau până acum în rândul serviciilor asigurate de stat. De asemenea, asiguraţii vor fi înscrişi pe liste de aşteptare pentru tratarea unor afecţiuni care nu sunt considerate o urgenţă. Peste 300 de afecţiuni nu vor mai fi tratate în regim de internare în spital. Pacienţii trebuie să se adreseze în prima instanţă medicului de familie, după care, în funcţie de diagnostic sunt trimişi la medicul de specialitate. Totodată aceştia sunt obligaţi sa faca o vizita la medicul de familie, la un anumit interval de timp. „Dacă sunt un cetăţean cu vârsta între 18 şi 30 de ani sunt obligat, conform acestui pachet, să mă duc odată la trei ani la medicul de familie să îmi faca un control medical de prevenţie. (…) Dacă eşti peste 40 de ani, un control preventiv se face în fiecare an. Dacă sunt riscuri mai multe, se intră într-un program de monitorizare mai accentuat, fară cost”, a declarat ministrul sănătăţii. Pachetul minimal este conceput special pentru cetăţenii neasiguraţi, acesta din urmă referindu-se la serviciile medicale de urgenţă,consultaţii de monitorizare a evoluţiei sarcinii şi lăuzei, consultaţii de planificare familială, servicii de prevenţie şi activităţi de suport, servicii medicale de supraveghere şi depistare a bolilor cu potenţial endemo-epidemic. Prin aceste pachete se doreşte îmbunătăţirea serviciilor medicale pentru cetăţenii români. „Suntem conştienţi că efectele nu se vor vedea peste noapte şi nici din prima zi când vor intra în vigoare. Ne aşteptăm ca primele rezultate să le obţinem la un an după implementarea lor”, a completat ministrul sănătăţii
Tot în acest an cetăţenii români vor intra în posesia cardului de sănătate. Fără acesta nu vom putea fi consultaţi deun medic şi nu ni se vor elibera trimiteri către medicii de specialitate. Cardul va conţine numele, prenume posesorului, dar şi CNP-ul. Pe acesta se vor mai găsi şi informaţii despre grupa sanguină, RH-ul posesorului dar şi dacă suferă de o boală gravă. Fiecare card va avea un număr de identificare.
Recunoscut ca fiind frumos, calul a fost dintotdeauna cel mai fidel prieten al omului. Caii…
Află care sunt problemele cu care se confruntă cuplurile în timpul pandemiei, care sunt efectele…
Astăzi nu este un secret pentru nimeni că Adam a avut o primă soție -…
Este pur și simplu imposibil de stabilit cu exactitate data exactă a apariției unei tradiții…
Nu este surprinzător faptul că marile bănci obțin în fiecare an un profit din ce…
Despre existența primilor oameni (omul de Cro-Magnon sau Homo sapiens, care provin din Africa) pe…
Leave a Comment