În perioada octombrie 2014 – martie 2015, Inspectoratul General al Poliţiei Române a derulat, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, proiectul Copilărie fără delincvenţă. Proiectul a fost finanţat din granturile Prevenirea şi lupta împotriva criminalităţii (ISEC) ale Comisiei Europene.
La nivelul judeţului Olt, acest proiect, prin care s-a urmărit creşterea eficienţei programelor de prevenire a delincvenţei juvenile la minorii cu vârsta sub 14 ani, a fost implementat şi derulat de către poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii.
Scopul acestui demers a fost evaluarea nivelului general de informare cu privire la consecinţele pe care le implică adoptarea unor comportamente antisociale la minorii sub 14 ani, precum şi cunoaşterea metodelor de prevenire a delincvenţei juvenile.
Pentru implementarea acestui proiect, la nivelul judeţului Olt, unitatea de învăţământ selectată a fost Şcoala Gimnazială cu clasele I-VIII „Constantin Brâncoveanu”, în cadrul căreia, în cursul lunii aprilie a.c., a fost aplicat un sondaj de opinie precampanie, unui număr de 41 de profesori, părinţi şi elevi, în vederea identificării nevoilor concrete de informare a beneficiarilor.
Pe parcursul celor 6 luni alocate derulării acestui inedit proiect, au fost desfăşurate activităţi de informare a elevilor, părinţilor şi profesorilor, punându-se accentul pe formarea celor 10 elevi din cadrul Consiliului Elevilor, care vor fi promotori ai informaţiilor primite de la specialiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, ai D.G.A.S.P.C. Olt, pe domenii de interes precum violenţa în incinta/afara unităţilor de învăţământ, răspunderea penală a minorilor, traficul de fiinţe umane, furturile din buzunare, genţi, etc., în rândul colegilor lor din şcoală.
Totodată, în luna martie a acestui an, elevii participanţi la activităţile de informare au fost implicaţi în derularea de concursuri de eseuri şi pictură, ocazie cu care aceştia au putut transpune în lucrările lor mesaje antivictimale şi antiinfracţionale, tocmai pentru a releva bagajul de cunoştinţe dobândite şi îmbunătăţite pe parcursul derulării proiectului.
Tuturor elevilor care s-au evidenţiat prin lucrări inedite (17 elevi din unitatea de învăţământ şi cei 10 care fac parte din Consiliul Elevilor) le-au fost acordate premii, constând în produse inscripţionate cu elementele vizuale ale campaniei „Copilărie fără delincvenţă!”: pixuri, stick-uri USB, şepci, rucsacuri, tricouri, lanterne, insigne, rigle, mape, cuburi post-it-uri, markere, penare.
La finalul acestei campanii, va avea loc o evaluare, pentru a identifica şi remedia eventuale dificultăţi întâmpinate.
Bucur Borcan
Recunoscut ca fiind frumos, calul a fost dintotdeauna cel mai fidel prieten al omului. Caii…
Află care sunt problemele cu care se confruntă cuplurile în timpul pandemiei, care sunt efectele…
Astăzi nu este un secret pentru nimeni că Adam a avut o primă soție -…
Este pur și simplu imposibil de stabilit cu exactitate data exactă a apariției unei tradiții…
Nu este surprinzător faptul că marile bănci obțin în fiecare an un profit din ce…
Despre existența primilor oameni (omul de Cro-Magnon sau Homo sapiens, care provin din Africa) pe…
Leave a Comment