Pufuletii se numara printre gustarile preferate ale copiilor, fiind recomandati ca 100% naturali. De fapt, imaginea creata este falsa. Daca la prima vedere pare o gustare inofensiva, profesorul Mencinicopschi atrage atentia asupra ingredientelor periculoase pe care le contin.
Expertul în nutritie dr. Gheorghe Mencinicopschi descrie pufuletii ca fiind un produs expandat obtinut din faina de porumb şi adaos de glucoză, glucide, care ii imprima o incarcatura glicemică ridicată şi o densitate energetică foarte mare ( 224 kcal/30 grame de produs).
Pufuletii contin un colorant artificial numit tartrazina (E102), acesta avand rolul de a da pufuleţilor culoarea galbenă. Tartrazina provoca dificultati de respiratie, eczeme, tulburări de vedere si poate cauza probleme copiilor cu astm si alergii persoanelor sensibile la aspirina. Acesta este considerat un colorant nociv pentru sănătate.
Coloranţii, îndulcitorii şi aromele artificiale sunt produse sintetice, de laborator, folosite des în prepararea pufuleţilor. Din punct de vedere nutritional, produsul este dezechilibrat, avand un exces de zaharuri si o cantitate redusa de proteina vegetala de slaba calitate. Pufuletii sunt in general saraci in vitamine cu exceptia celor la care vitaminele se adauga artificial. In plus, majoritatea au un aport mare de sare ce suprasolicita rinichii. Sarea in exces ataca rinichii in plina dezvoltare si poate creste tensiunea arteriala. De asemenea, de cele mai multe ori, malaiul provine din porumb modificat genetic. De altfel, pufuletii in a caror compozitie exista ulei se fac prin expandare, acesta fiind un proces care duce uleiul la o temperatura inalta. Astfel uleiul devine cancerigen.
In pufuleti au fost descoperiti si alti aditivi periculosi, cancerigeni sau care au fost suspectati in declansarea ADHD.