Președintele rus Vladimir Putin a avertizat sâmbătă împotriva furnizări de arme letale Ucrainei din Israel, după ce Moscova și Teheran au fost de acord în această săptămână să livreze rachete antiaeriene S-300.
„Ar fi contraproductiv dacă vorbim de arme letale. Aceasta ne va duce în continuare doar la o escaladare a confruntării, iar rezultatul este același, un număr mai mare de victime”, a declarat Putin televiziunii publice.
Putin a insistat asupra faptului că aceste sisteme S-300 care vor fi livrate Iranului în acest an de către Rusia „au un caracter pur defensiv și nu subminează capacitatea de apărare a Israelului.”
Aceasta a fost tocmai argumentul pe care liderul rus la prezentat în aceasta săptămînă în timpul unei convorbiri telefonice cu primul ministrul israelian Benjamin Netanyahu, care crede că aceste rachete pun în pericol securitatea Israelului și Orientului Mijlociu.
În același timp, Putin a recunoscut sâmbătă că autoritățile israeliene „au dreptul să facă ceea ce vor ei de cuviință.”
Potrivit presei, Israelul îi răspunde Rusiei cu aceeaşi monedă prin furnizarea de arme către Ucraina. Rusia continuă să întărească arsenalul în ciuda armistițiului în vigoare în partea de est a țării semnat la 15 februarie cu militanţii proruşi.
Până în prezent, Israelul a refuzat să furnizeze arme în Ucraina și Georgia pentru a nu a strica bunele relații cu Rusia.
Putin a declarat în această săptămână că Rusia a luat întotdeauna în considerare preocupările Israelului, de ce a suspendat Moscova la momentul acela livrarea de rachete S-300 către o țară arabă, cel mai probabil motivul o reprezintă conflictele din Siria, deși el nu a menționa numele său.
Cu toate acestea, experții cred că vânzarea de S-300 ar putea afecta relațiile bilaterale, chiar mai tare decât în 2005, când Moscova a exportat în Iran antiaeriane Tor M-1, o operațiune pe care Israelul a marcat-o apoi ca fiind o „lovitură de cuțit în spate”. S-300, este similar cu sistemul Amarican Patriot, care îi permite Iranului să se confrunte cu o posibilă invazie israeliană sau cu luptători americani din clasa Stealth, elicoptere, bombardiere și rachete balistice, spun expertii.
Israelienii se tem că aceste baterii, care au o rază de până la 200 km, care va îi va permite Iranului să aibă în curând un scut antirachetă invulnerabil a-și apăra infrastructurile vitale împotriva unui posibil atac extern.
Recunoscut ca fiind frumos, calul a fost dintotdeauna cel mai fidel prieten al omului. Caii…
Află care sunt problemele cu care se confruntă cuplurile în timpul pandemiei, care sunt efectele…
Astăzi nu este un secret pentru nimeni că Adam a avut o primă soție -…
Este pur și simplu imposibil de stabilit cu exactitate data exactă a apariției unei tradiții…
Nu este surprinzător faptul că marile bănci obțin în fiecare an un profit din ce…
Despre existența primilor oameni (omul de Cro-Magnon sau Homo sapiens, care provin din Africa) pe…
Leave a Comment