La mai bine de 25 de ani de la încheierea Războiului Rece, întrebările legate de evenimentul care a dus planeta aproape de marginea prăpastiei rămân în timp ce noi informații ies la iveală. Războiul Rece nu a însemnat o rupere totală a relațiilor dintre Est și Vest așa cum cred unii. Legăturile dintre blocul comunist și capitalist au rămas foarte strânse mai ales datorită ajutorului financiar pe care Vestul îl trimitea lagărului comunist ținându-l astfel sub control. Mai mult, oameni de afaceri importanți din Vest au păstrat legături cu comuniștii în ciuda faptului că țara lor se afla într-o confruntare, chiar dacă nu militară, cu blocul socialist. Un bun exemplu în acest sens este miliardarul american David Rockefeller.
Dar cui i-a folosit acest Război Rece?
El a fost folosit pentru a înainta mai multe politici în cadrul blocului capitalist, pentru a-i îmbogăți pe unii dar și pentru a redefini strategia SUA pentru o perioadă lung de timp.
1) Războiul Rece a îmbogățit complexul militar-industrial, acesta vânzând echipament și tehnică militară țărilor din blocul capitalist, țări speriate de pericolul comunist și de un potențial război cu acesta.
2) Drepturile și libertățile cetățenilor au avut mult de suferit diminuându-se și în anumite cazuri dispărând sub pretextul luptei contra comunismului. Când liderii unui stat invocă un pericol iminent și invincibil, aceiași lideri propun ca singur soluție pentru înfrângerea acestui pericol diminuarea drepturilor și libertăților. Oamenii renunță astfel la libertatea lor în schimbul securității, în final nealegându-se cu niciuna.
3) SUA și blocul capitalist au folosit sperietoarea comunistă pentru a înlătura de la putere conducători și regimuri care nu se dovedeau pe placul liderilor de la Washington. Omar Torrijos din Panama, Jaime Roldos din Ecuador sau Allende din Chile au fost făcuți comuniști și înlăturați de la putere prin accidente aviatice sau lovituri de stat marca CIA. Singurul mare păcat al acestor conducători s-a dovedit acela că nu se aliniau la politica dusă de Washington preferând o linie mult mai independentă. Vedem însă o nouă sperietoare care este folosită în zilele noastre și anume terorismul. Astfel, regimuri care nu doresc să se supună toanelor Americii sunt acuzate că finanțează terorismul, acest pretext justificând o invazie din partea NATO.
4) Credibilitatea ONU a crescut la rândul ei datorită Rzboiului Rece. Un conflict care avea potențialul de a deveni letal pentru planetă cerea o intervenție la scară planetară a unui guvern mondial înzestrat cu puteri speciale. Chiar dacă acest guvern mondial nu s-a dovedit a fi ONU, sperietoarea cu un holocaust nuclear a făcut ca cea mai mare parte a populației planetei să își doreasc unul.
Autor: Cimpoieru Ciprian
Recunoscut ca fiind frumos, calul a fost dintotdeauna cel mai fidel prieten al omului. Caii…
Află care sunt problemele cu care se confruntă cuplurile în timpul pandemiei, care sunt efectele…
Astăzi nu este un secret pentru nimeni că Adam a avut o primă soție -…
Este pur și simplu imposibil de stabilit cu exactitate data exactă a apariției unei tradiții…
Nu este surprinzător faptul că marile bănci obțin în fiecare an un profit din ce…
Despre existența primilor oameni (omul de Cro-Magnon sau Homo sapiens, care provin din Africa) pe…
Leave a Comment