Un grup de cercetători de la Institutul de Biologie Celulară și Neurobiologie al Consiliului National de Cercetare (CNR-IBCN) a identificat o nouă metodă terapeutică împotriva cancerului.
Pornind de la studii care au fost efectuate anterior, cercetătorii au lucrat la activarea proteinei p53, al cărui rol este de a distruge celulele maligne. Studiul a fost publicat în revista Cancer Research.
Acestă proteină supresoare tumorală poate distruge aproape toate tumorile umane, pentru că funcția sa principală este de a ataca tumorile în curs de formare, în momentul în care tumoră sa dezvoltat, aceasta „moare”. Nu este surprinzător, proteina p53 este menționată ca fiind „protectoare a genomului”, având în vedere importanța sa în menținerea stabilității și prevenirii mutațiilor.
„Datorită tehnologiilor de biologiei moleculară și celulară a fost identificată o substanță (o peptidă) care poate reactiva gena supresoare a tumorilor p53, ceea ce duce la moartea celulelor canceroase. Pe scurt, această peptidă este capabilă de a anula cooperarea dintre inhibitorii MDM4 și MDM2 care dezactivează P53 devenind ineficientă.” – a declarat șeful grupului de cercetare dell’Ibcn-Cnr, Fabiola Moretti.