Pe 14 octombrie 1965, principalul subiect din ziarul brazilian, „DIARIO DE COMERCIO” era interesul România de a-și extinderea afacerii sale cu America Latină, și în special cu Brazilia, amintește diariodocomercio.com.br într-un articol.
Vechiul articol din „DIARIO DE COMERCIO” sublinia contactul guvernului român cu reprezentanții Petrobras, în scopul de a semna acordul comercial. Acest contact a fost amplificat apoi de vizita vicepreședintelui Adolfo Diegues în România.
Exista interesul României pentru schimburi comerciale cu țările din America Latină.
Povestea raportului, era interesul specific al țării europene de achiziționare a materiilor prime. În plus față de interesul față de minereu, așa cum a subliniat articolul, România mai solicita fructe tropicale și prelucrate. România încă aspira să-și extindă exporturile către Brazilia, bazate în principal pe echipamente pentru explorarea de petrol, ciment și utilaje agricole.
Fragmentul original al materialului în 1965 din ziarul „DIARIO DE COMERCIO”.
Belgrado, 14 (DC) – Oficialii guvernului român și-au exprimat ieri dorința de a-și extinde comerțul cu Brazilia și alte țări din America Latină, subliniind că contactele recente între România și reprezentanți din Petrobras au indicat o nouă tendință în comerțul româno-brazilian.
Agenția de atribuit această nouă etapă comerciala cu o declarație făcută de domnul Adolfo Diegues, Director și vicepreședinte al Petrobras, care a vizitat România în fruntea unei delegații a spus atunci, că părăseșțe Bucureștiul după o mare înțelegere între oameni de afaceri și că există dorințe de ambele părți, cu scopul de a dezvolta comerțului între cele două țări.
O delegație a vizitat mai multe fabrici din România, în special pe cele care produc echipamente de cercetare și explorare a petrolului.
În 1964, Brazilia a fost țara din America Latină care a avut o mai mare comerțul cu România, ajungând la un total de 7 milioane $. România a avut, de asemenea, unele tranzacții importante cu Argentina și Cuba, și a început dezvoltarea comerțului cu Mexic și Uruguay. Cu Cuba, toate schimburile comerciale au început să scadă.