Suntem în aceste momente martorii unei schimbări de gardă în stil ceaușist schimbare ce are loc în Regatul Arabiei Saudite. Prin înlăturarea rivalilor și promisiunea unor ample reforme sociale și economice, moștenitorul coroanei saudite, prințul Mohamed bin Salman, îndepărtează potențialii rivali încercând în paralel să câștige simpatia populației. Dar același lucru îl făcea și Nicolae Ceaușescu în anii 1960 când România se confrunta cu moartea vechiului lider Gheorghiu Dej.
Perioada de deschidere din anii 1960 din România nu a durat mult dar a avut efectul scontat pentru Nicolae Ceaușescu care în acest mod a câștigat simpatia românilor. Perioada de deschidere a fost scurtă fiind urmată de ani îndelungați de îngheț stalinist. Vom vedea în curând dacă același lucru se va întâmpla și în Arabia Saudită și dacă promisiunile prințului moștenitor de a se îndepărta de wahhabismul conservator sunt trainice. Dar Regatul Arabiei saudite nu este în atenția presei doar pentru ce am enunțat mai sus. Incidentul legat de racheta lansată din Yemen pentru care au fost învinovățit Iranul îi face pe mulți analiști mai alarmiști să afirme că un posibil conflict între Iran și Arabia Saudită se prefigurează la orizont. Noi nu suntem la fel de pesimiști și vom considera acest incident doar un prilej pentru Iran și Arabia Saudită de a-și zăngăni săbiile și nimic mai mult.
Un război între Regatul Saudit și Iran nu ar fi în acest moment în avantajul Casei Saud care va fi înfrântă de iranieni într-un astfel de conflict. O Arabie Saudită care nu îi poate înfrânge pe rebelii Houthi nu va fi în stare să înfrângă Iranul, asta dacă saudiții nu dețin un arsenal nuclear cum afirmă mai multe surse. Pe de altă parte Israelul și SUA precum și alți aliați ai saudiților nu sunt încă pregătiți pentru un război contra Iranului.
Un conflict de o asemenea amploare cere pregătiri speciale și mult timp pentru a-l construi. Momentan regatul saudit se va mulțumi să șubrezească poziția Iranului în regiunea Orientului Mijlociu sperând în același timp ca relațiile dintre Israel și SUA pe de-o parte și Iranul de cealălaltă parte să atingă un minim care să ducă la atacarea statului persan.
Autor: Cimpoieru Ciprian
Recunoscut ca fiind frumos, calul a fost dintotdeauna cel mai fidel prieten al omului. Caii…
Află care sunt problemele cu care se confruntă cuplurile în timpul pandemiei, care sunt efectele…
Astăzi nu este un secret pentru nimeni că Adam a avut o primă soție -…
Este pur și simplu imposibil de stabilit cu exactitate data exactă a apariției unei tradiții…
Nu este surprinzător faptul că marile bănci obțin în fiecare an un profit din ce…
Despre existența primilor oameni (omul de Cro-Magnon sau Homo sapiens, care provin din Africa) pe…
Leave a Comment