Prognozele actuale sugerează în mare măsură o creșterea a prețurilor alimentelor în România, ca urmare a secetei care a provocat daune agriculturii. Președintele Federația Națională a Sindicatelor din Industria Alimentară (FSAI), Dragoș Frumosu a prezis în prima jumătate a lunii august o creştere a prețurilor de până la 10%.
Președintele Ligi Asociațiilor Producătorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Laurențiu Baciu anticipează în toamnă o creştere a preţurilor la alimente deoarece producția de grâu din acest an a fost redusă la jumătate față de anul trecut. Seceta din ultima lună a stricat planurile multor fermieri care spun că recolta de grâu va fi la fel de slabă ca în 2012, cel mai secetos an din ultimul sfert de secol.
România va produce doar cinci milioane de tone de grâu, cu două milioane mai puţin faţă de anul trecut, potrivit asociaţiilor de producători. În ultima lună, seceta a distrus câteva mii de hectare din cele două milioane cultivate cu grâu în mai multe judeţe din nordul şi sud-estul ţării. Fermierii vor produce doar 5 milioane de tone de grâu, cu aproape două milioane mai puţin faţă de anul trecut. Cu toate acestea Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, îi contrazice pe fermieri spunînd că preţurile la alimente nu vor creşte în perioada următoare, în ciuda lipsei precipitațiilor.
„Impactul asupra preţurilor agroalimentare nu credem că va fi major, cu toate că seceta va afecta producţiile de toamnă”, a declarat Mugur Isărescu într-o conferinţă de presă.
Printre altele, Institutul București Statistică (INS) a prezentat în iulie 2015 că s-a înregistrat o reducere a prețurilor cu aproximativ 7.25% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, cu toate acestea Isărescu dar și alți analiști se aşteaptă la „pierderi substanţiale” cauzate de secetă la culturile de porumb, floarea soarelui şi cartofi. Ministerului Agriculturii va publica primele rapoarte cu recoltele de anul acesta la începutul lunii septembrie.