Stresul este o reacţie a organismului adaptată la cererile mediului înconjurător.
Referitor la stresul academic, diverse investigaţii au dovedit că, acesta reprezintă punctul culminant, din cauza multor sarcini de lucru şi, de asemenea, pentru că acesta coincide cu o etapă în care studentul trebuie să înfrunte multe schimbări în viaţa lui.
Astfel, admiterea la facultate coincide cu procesul de separare faţă de familie, intrarea pe piaţa de muncă şi adaptarea la un mediu mai puţin obişnuit.
S-a demonstrat că stresul poate contribui considerabil, la consecinţe nefavorabile pentru student, de exemplu: renunţă la cariera aleasă. Însă, este de preferat să avem un control asupra tensiunilor care se manifestă excesiv în viaţa de zi cu zi.
Cum am putea preveni sau evita stresul? O dietă sănătoasă, exerciţiile fizice, precum: mersul pe jos, înotul, sau chiar curăţenia, ne pot repara şi regenera forţele fizice şi psihice. De asemenea, organizarea mai bună a timpului şi împărtăşirea emoţiilor noastre către cei din jur, contribuie la alinarea sarcinilor şi la câştigarea unei perioade de timp pentru spaţiul personal, unde nimeni să nu ne întrerupă, pentru a ne reîncărca bateriile.