„Un mar pe zi ţine doctorul departe”, spune un proverb englezesc, bine cunoscut, însă cercetători Greenpeace par să dezmintă acest proverb.
Producătorii europeni de mere folosesc prea multe pesticide, conform ONG-ului care militează pentru protecția mediului producătorii care utilizează pesticide sunt în special furnizori ai supermarketurilor.
Raportul Greenpeace, intitulat „Gustul Amar al producției de mere din Europa și modul în care soluțiile ecologice pot înflori”, a fost lansat de către organizație (16 iunie) și include rezultatele testelor a 85 probe prelevate din Austria, Belgia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Țările de Jos, Polonia, Slovacia, Spania și Elveția. 36 probe au fost prelevate din apă și 49 probe din sol. În medie, 75% dintre probele prelevate s-au dovedit a conține cel puţin unul dintre reziduurile a celor 53 de tipuri de pesticide diferite. Cele mai multe pesticide au fost descoperite în probele de sol din Italia, Belgia și Franța, și în probe de apă din Polonia, Slovacia și Italia.
Cel mai frecvent pesticid în sol și apă este fungicidul boscalid (38% în sol si 40% în apa). Șapte dintre pesticidele găsite nu sunt aprobate, în prezent, la nivel de UE, dar pot fi folosite cu autorizații excepționale de statele membre. Aceste reziduuri pot fi prezente ca urmare a utilizării în trecut a acestor pesticide, deși într-un caz ar fi putut rezulta din degradarea.
„Cel puțin 70% din pesticide identificate prezintă toxicitate generală mare pentru sănătatea umană și a faunei sălbatice”, spune Greenpeace, denunțând această „povară toxică” impusă de „producția industrială”.
„Producția industrială de mere foloseşte încă pesticide periculoase, care ar putea dăuna mediului și consumatorilor”, a conchis expertul agricol al Greenpeace, Dirk Zimmermann.
Greenpeace solicită statelor membre ale Uniunii Europene „, să elimine treptat utilizarea pesticidelor chimice sintetice din agricultură” și pentru a sprijini „alternative nechimice pentru a lupta împotriva paraziților prin practici agricole în special ecologice”.
Reziduurile de pesticide sunt prezente în aproape jumătate din alimentele consumate în Europa, dar mai ales în limitele legale și, probabil, nu au nici un efect asupra sănătății, a asigurat în martie Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară. Merele sunt fructele printre cele mai încărcate de pesticide.