Produsul intern brut pe cap de locuitor în Uniunea Europeană demonstrează diferențele mari în țările bogate și țările sărace. Economia țărilor sărace este mult mai mică față de cea a țărilor bogate, și cetățenii nu se pot bucura la fel de calitatea vieții. Spre deosebire de țările europene mai dezvoltate, standardul de viață este mai scăzut. În acest articol vă prezentăm cele mai sărace zece țări din Uniunea Europeană pe baza venitului brut pe cap de locuitor conform datelor Băncii Mondiale din ultimii ani.
Republica Cehă are o economie dezvoltată cu venituri mai mari față statele post comuniste. Economia Cehiei provine în mare parte din turism, formând 5,5% din PNB și din exporturi, 9,3%. PIB-ul pe cap de locuitor a acestui stat se află la 80% din media Uniunii Republica Cehă, ridică la suma de. Și cu toate astea, PIB-ul pe cap de locuitor este de 33,200 de dolari, este mic în comparație cu alte state dezvoltate din Uniunea Europeană, fapt pentru care ocupă locul zece în clasamentul celor mai sărace țări din Uniunea Europeană.
Slovacia, este o țară mică, cu o populație de peste cinci milioane de locuitori, și o suprafață de aproximativ 49.000 km. Marea majoritate a celor 5 milioane de slovaci trăiesc în sărăcie extremă. Slovacia are una dintre cele mai mari rate ale șomajului din Europa de 14 la sută. Corupția din acestă țară contribuie în mare pare la o dezvoltare domoală. Estul Slovaciei are o foarte mare populație de romi, iar unele sate susțin proiectele locuințelor romilor, care sunt, în principiu susținute de plățile din asistență socială. Slovacia are un PIB pe cap de locuitor 31,182 de dolari, fiind a-9 cea mai săracă țară de pe teritoriul Uniunii Europene.
Cu o populație de 1,29 milioane de locuitori, Estonia este una dintre cele mai puțin populate state membre ale Uniunii Europene, ale Zonei Euro și ale NATO. Industriile alimentară construcțiile și electronicele sunt printre cele mai importante surse de venit pentru economia Estoniei. Cu un nivel scăzut de resurse naturale Estonia are un produs intern brut pe cap de locuitor de 29,720 de dolari. Recesiunea economică globale începută în 2007 a scăzut PIB-ul Estoniei cu 1,4% în al doilea trimestru din 2008, cu peste 3% în al treilea trimestru, și cu peste 9% în al patrulea.
Lituania este o țară post-industrială, cu circa două treimi din populația care lucrează în sectorul serviciilor dar și una dintre țările cu cele mai mic PIB din UE pe cap de locuitor de 28,592 de dolari. Economia Lituaniei provine din sectorul agricol, producția de îngrășământ, produse alimentare prelucrate și neprelucrate, care reprezintă 16,9% din exporturi. Corupția și lipsa investițiilor este o problemă majoră în dezvoltarea economică a acestei țări, fapt pentru care ocupă locul 7 printre cele mai sărace state din Uniunea Europeană în 2018.
Portugalia este, de asemenea una dintre cele mai sărace țări ale zonei euro, PIB-ul pe cap de locuitor este mai mic de 76% din media europeană. Criza mondială din 2007 a stârnit un val de migrație în rândul tinerilor portughezi. Rata șomajului în Portugaliei fiind de 16 la sută, și în rândul tinerilor este de la aproape 40 la sută. Datorită corupției la nivel înalt și a productivității scăzute în sectoarele de bază cum ar fi comerțul cu amănuntul și cu ridicata, Portugalia nu înregistrează creșteri economice substanțiale în calitatea de stat membru al UE.
Polonia este al șaselea stat după populație în Uniunea Europeană și a cincea cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, având un PIB pe cap de locuitor de 26,455 de dolari. În anul 2009, Polonia a înregistrat o creștere economică de 1,7%, fiind singura țară din Uniunea Europeană care a înregistrat creștere economică în acel an. Totuși, economia poloneză mai are de înfruntat multe provocări în ceea ce privește lipsa investițiilor în anumite sectoare economice, reformele structurale din domeniul asistenței medicale, a educației, din sistemul de pensii, precum și din administrația de stat.
Cu un PIB pe cap de locuitor de 26,222 de dolari Ungariei este a patrulea cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene, fiind o țară săraca în materii prime și surse de energie, economia sa provine din sectorul public care generează aproximativ 80% din venituri. O treime din totalul investițiilor străine în Europa Centrală Sectorul își desfășoară activitatea în Ungaria, și cu toate astea este una dintre cele mai sărace țări în UE.
Letonia este o țară mică de 2,5 milioane de oameni și una dintre cea mai săracă țară din zona euro – venitul pe cap de locuitor în Letonia este echivalentul a 58% din media din zona euro. Diferența este destul de mare, unul din cinci persoane din Letonia sunt săraci. Venitul mediu lunar al fiecărei gospodării din această țară este de aproximativ 215 de euro sau mai puțin. Economia Letoniei a înregistrat între 2004 și 2007 o creștere economică de 50%. Cu toate acestea, creșterea a fost întreruptă, în 2008, când economia a intrat într-o criză catastrofală. Cu un PIB pe cap de locuitor de 24,712 dolari Letonia este a treia cea mai săracă țară din UE.
România este a șasea cea mai mare țară din Uniunea Europeană, dar și una dintre țările cu cele mai frumoase râuri de pe întregul continent. Din acest punct de vedere nu este săracă, însă produsul Intern Brut al României este 20,787 de dolari pe cap de locuitor. Economia românească nu a crescut semnificativ în ultimii ani datorită crizei financiare din 2007, gradului ridicat de corupție, birocrației și lipsei de transparență în sectoarele publice.
În ciuda statutului de țară membră al Uniunii Europene și de cea mai puternică monedă din Europa de Est în Bulgaria un sfert din populație trăiește la limita sărăciei. În Bulgaria sărăcia este datorată în mare parte sistemului politic corupt și a crimei organizate foarte puternice. Economia Bulgariei provine în mare parte din producția de energie și metalurgie, care oferă o cale stabilă pentru securitatea financiară. Cu toate acestea PIB-ul Bulgariei este de 19,097 de dolari, fapt ce o clasează pe primul loc în topul celor mai sărace țări din Uniunea Europeană.
Recunoscut ca fiind frumos, calul a fost dintotdeauna cel mai fidel prieten al omului. Caii…
Află care sunt problemele cu care se confruntă cuplurile în timpul pandemiei, care sunt efectele…
Astăzi nu este un secret pentru nimeni că Adam a avut o primă soție -…
Este pur și simplu imposibil de stabilit cu exactitate data exactă a apariției unei tradiții…
Nu este surprinzător faptul că marile bănci obțin în fiecare an un profit din ce…
Despre existența primilor oameni (omul de Cro-Magnon sau Homo sapiens, care provin din Africa) pe…
Leave a Comment