Deja nu mai este o noutate, coronavirusul chinezesc sau COVID-19 are consecințe mai grave pentru bunăstarea oamenilor decât criza financiară din 2008-2010. Măsurile care au fost înăsprite în timpul iernii nu pot face decât să sporească temerile existente. Cetățenii se tem de problemele financiare și/sau de pierderea locului de muncă, sau de frica de prăbușire a întregului sistem. Acestea, la rândul lor, declanșează mai multe griji, deoarece oamenii se străduiesc în primul rând să aibă securitate financiară. Nu o spunem noi, o spun statisticile oficiale. Deci, haideți să vedem ce preocupări financiare au romanii în timpul acestei crizei sanitare mondiale!
1. Teama de îmbolnăvire
În timpul pandemiei cu SARS-CoV-2 a crescut interesul pentru asigurările de sănătate, deoarece din ce în ce mai mulți români își dau seama că probabil o să aibă nevoie de servicii sanitare.
În general, românii au plătit pentru asigurărilor de sănătate 451,45 mil. lei, o creştere de 18% faţă de 2019. Poate că nu pare foarte mult, dar este de fapt cea mai mare creștere din aproape două decenii.
2. Teama de viitorul incert
Multă lume este îngrijorată de pierderea locului de muncă, deoarece nu știu ce se va întâmpla în următoarea perioadă. Cei drept, în anul 2020 sute de mii de romani și-au pierdut în mod neașteptat locurile de muncă. Iar, pentru a scăpa de această temere financiară, recomandat ar fi să puneți deoparte o sumă de bani (un fond de rezervă), care echivalează cu trei până la șase luni de salariu, în cazul în care vă pierdeți neașteptat slujba – pentru orice eventualitate.
3. Teama de a nu putea achita datoria de pe cardul de credit
Pandemia, restricțiile, pierderile de locuri de muncă au forțat din ce în ce mai mulți români să își plătească alimentele, bunurile și facturile cu ajutorul cardului de cumpărături. În aceste vremuri incerte, acest lucru este o sursă imensă de stres, deoarece mulți se gândesc că nu își pot achita datoria sau că dobânzile lor vor crește.