Coreea de Nord a fost în atenția Neoconilor de la Casa Albă încă din timpul administrației Bush fiind catalogată de aceasta din urmă ca făcând parte din așa-zisa Axă a Răului. Project for New American Century (un think -tank american de la acea vreme) a definit Coreea de Nord ca fiind un regim ostil SUA, alături de alte state. Mare parte din statele pe care acest think-tank le-a luat în vizor au fost subiectul unor schimbări de regim executate cu forța de armata americană.
Președinți americani au venit și au plecat dar NeoConii au rămas la putere împreună cu Agenda lor pe care încă este trecută Coreea de Nord. În privința Coreii de Nord, administrația Trump adoptă o evidentă tactică de provocare. Exercițiile militare dintre Coreea de Sud și SUA au avut rolul de a porni malaxorul acestei crize. Nordul consideră aceste exerciții militare un pericol dar SUA nu le-a oprit obligând Nordul comunist să adopte un ton mai dur care nu duce decât la escaladarea situației. SUA urmărește mai mult ca sigur să incite Coreea de Nord astfel încât aceasta din urmă să atace prima sau, în cel mai bun caz, să prezinte regimul comunist ca reprezentând un pericol iminent la securitatea planetei astfel încât să justifice un atac contra Nordului.
Există un precedent în istorie ce implică SUA și un alt stat asiatic, anume Japonia. Înaintea atacului de la Pearl Harbour SUA au adoptat o serie de măsuri economice și politice prin care au provocat vădit Japonia obligând-o să la măsuri agresive, totul culminând cu atacul de la Pearl Harbour un pretext perfect oferit administrației Roosevelt de a intra în cel de-al Doilea Război Mondial.
Administrația Trump are nevoie de un pretext la fel de puternic pentru a ataca Coreea de Nord. Va fi acest pretext un atac al Nordului asupra intereselor americane? Sau se va recurge din nou la o operațiune de tip false-flag ce va fi pus pe seama regimului de la Phenian?
Deși Kim Jong-Un nu conduce un stat foarte important, guvernul american are motivele sale pentru a înlătura regimul de la Phenian. Pe lângă definitivarea încercuirii Chinei și Rusiei o altă rațiune ce stă în spatele acestei manevre americane este și faptul că Coreea de Nord este un important producator de droguri dovedindu-se astfel un rival puternic pentru SUA, cel puțin în acest domeniu.
Un sondaj recent relevă faptul că SUA este considerată cel mai mare pericol pentru pacea mondială. Este destul de dificil să obții aprobarea opiniei publice pentru a purta un război de cucerire într-o țară care se ghidează după principii democratice. Într-un stat totalitar acest lucru este mult mai facil dar propaganda pro-război este foarte eficientă în SUA. Astfel două treimi dintre americani ar sprijini un război contra Coreei de Nord. Bizar este însă un alt fapt. În timpul celui de-al Doilea Război din Irak propaganda pro-război s-a făcut prin mass-media tradițională. Astăzi alături de mass-media avem și o parte semnificativă din media alternativă ce spune că luptă contra Sistemului dar care face în acest moment propagandă pentru Sistem. Cazul lui Alex Jones, ce a devenit un fervent susținător al președintelui Trump, este emblematic.
Este totuși destul de greu de crezut că regimul de la Phenian va face primul pas într-un conflict cu SUA iar dacă totuși îl va face este posibil să fie ultimul lucru din existența sa. Un posibil atac nord-coreean va fi destul de sigur un atac surpriză asupra unei locații la care nimeni nu se așteaptă, un fel de Pearl Harbour partea a doua. Deși în mass-media sunt vânturate locații precum Guam sau Hawaii nimeni nu este sigur unde va lovi statul comunist.
În clipa de față, cei mai mulți sunt de părere că inimaginabilul nu va deveni realitate, diplomația având încă cele mai mari șanse de a triumfa dar situația poate evolua rapid de la zi la zi ducând planeta în fața unui Holocaust nuclear.
Autor: Cimpoieru Ciprian