Categories: Sănătate

Viața cu diabet – cum ții sub control situația

Rate this post

Boala metabolică numită diabet nu înseamnă o condamnare sau o viață cu lipsuri. Implică atenție, diete și menținerea unui control al glicemiei, nu numai prin monitorizare ci și prin comportament alimentar adecvat.

Diabetul de tip 1 este cel mai sever, caz în care bolnavul depinde de injecții cu insulină și de asemenea caz în care monitorizarea permanentă este necesară. În acest sens un glucometru trebuie achiziționat, împreună cu toate accesoriile necesare. Monitorizarea nivelului glicemic este ușoară și nu impune dificultate pentru pacienți, indiferent de grupa lor de vârstă. Este vorba de un dispozitiv compact ce testează cu o singură picătură de sânge valoarea glicemiei.

La ora actuală există numeroase aparate de genul glucometrelor. Sunt de generație modernă și oferă precizie în timp util. De regulă acestea vin la pachet cu tot ce este necesar prelevării de sânge, de la lanceta de ac steril și până la testere. Este de preferat ca pacientul să găsească cât mai util tipul de glucometru ales, pentru a-și ușura modul în care execută monitorizarea glicemiei. Modele de glucometre se vor găsi și la tehnicomed.ro, unele cu memorie, pentru a putea ține și o evidență a valorilor înregistrate.

Cum se testează glicemia

Folosirea unui glucometru este acum mai ușoară ca oricând. Glucometrele vin la pachet cu informațiile necesare. De precizat că înțepătura este superficială, ea trebuie însă să se realizeze în degetul mijlociu sau inelar – pielea nu este atât de sensibilă aici, deci este fără durere.

Cu un timp de așteptare de câteva secunde, rezultatele pot fi oferite cu acuratețe de glucometre de calitate. Cât despre momentul din zi când un diabetic ar trebui să urmeze această procedură, pentru cei dependenți de insulină se impune zilnic sau chiar și de mai multe ori pe zi. Poate fi doar o dată pe zi, dimineața sau la 2 ore distanță de mesele de peste zi ori înainte de injecția cu insulină.

Desigur că testarea nu afectează cu nimic, este rapidă, deci se poate realiza oricând este nevoie.

Comportament alimentar de diabetic, de sărbători

Trebuie de menționat că în cazul unui diabetic nu se permite excesul alimentar. Nu mai este cazul de risc doar al unor kilograme în plus, astfel că este de preferat să se mențină dieta strictă. Doar că, deși medicul trasează drastic meniurile între ce este permis și ce nu, este de preferat ca un pacient în acest caz să știe să își calculeze rația permisă. Este vorba de glucoza și carbohidrații de un nivel maxim admis.

Fiecare tip de aliment ajunge în organism redus sub formă de zahăr. Așadar, în funcție de tipul de aliment, nivelul de zahăr din sânge va crește sau nu. Fluctuațiile de valori nu sunt de dorit, astfel că meniul unui diabetic trebuie bine ales, conform cu numărul de calorii și raportat la timpul zilei.

Iată și câteva mituri spulberate, despre ce pot sau nu să consume diabeticii:

Diabeticii pot servi deserturi, însă cele special făcute pentru grupa lor. Îndulcitorii clasici sunt înlocuiți, deci este de preferat a se citi cu atenție eticheta unui produs. În orice caz, în magazine există o selecție de deserturi și dulciuri speciale pentru diabetici. Din rândul clasicelor delicatese se poate alege înghețata, salata de fructe, mousse-ul. Desigur, cantitățile trebuie să fie dintre cele mai mici.

Îndulcitorii sunt permiși într-o oarecare măsură. Aceștia trebuie să fie de tip zaharină, aspartam sau acesulfam de potasiu, sucraloză sau ștevie rebaudiană.

Se permite carne de porc sau miel. Se merge mai degrabă pe ideea de a gusta, iar carnea trebuie să fie fără grăsime.

Peștele și fructele de mare pot fi baza unui meniu pentru diabetici. Acestea permit realizarea multiplelor tipuri de meniuri, pentru a nu plictisi gustul.

De asemenea, merită menționat faptul că insulina nu este cea care contracarează efectele pe care le  poate produce o alimentație nesănătoasă. Cu alte cuvinte, pacientul dependent de insulină trebuie să fie mai conștient ca oricând că are nevoie de rigoare alimentară.

Se poate spune că un diabetic este de fapt omul conștient de efectele alimentației asupra organismului. Pentru toți ceilalți încă există un val de nepăsare. Asta pentru că regulile alimentare ale unui diabetic demonstrează de fapt mici rigori ce ar trebui aplicate de către oricine: porții mici de mâncare, alimente sănătoase, slabe caloric și nu dulci.

Leave a Comment
Share

Recent Posts

40 de poze cu cei mai frumoși cai

Recunoscut ca fiind frumos, calul a fost dintotdeauna cel mai fidel prieten al omului. Caii…

mai 6, 2021

Top probleme de cuplu în timpul crizei sanitare

Află care sunt problemele cu care se confruntă cuplurile în timpul pandemiei, care sunt efectele…

apr. 4, 2021

Lilith, prima soție a lui Adam

Astăzi nu este un secret pentru nimeni că Adam a avut o primă soție -…

mart. 25, 2021

Istoria sărbătoririi zilei de naștere

Este pur și simplu imposibil de stabilit cu exactitate data exactă a apariției unei tradiții…

mart. 16, 2021

3 modalități prin care băncile „te mănâncă” de bani

Nu este surprinzător faptul că marile bănci obțin în fiecare an un profit din ce…

mart. 2, 2021

Care au fost primii oameni pe Pământ și pe ce altă planetă ar fi putut trăi inițial?

Despre existența primilor oameni (omul de Cro-Magnon sau Homo sapiens, care provin din Africa) pe…

feb. 22, 2021