Ediţia spaniolă a portalului LA VERGUARDIA a publicat recent o analiză al fenomenului videochat erotic în România. În articolul detaliat complet a fost prezentat cazul unei tinere care lucrează în acest domeniu care câştigă sume mari de bani dar şi felul cum funcţionează această afacere.
Acest model de 23 de ani, care este pe cale de a termina facultatea de drept, vorbește patru limbi, petrece opt ore pe zi în lenjerie, în fața unei camere de web chat cu oameni care o plătesc cu un dolar din primul minut de convorbiri şi preţul continuă să crescă.
„Eu arăt că sunt interesată de ceea ce doreşte, îi fac să se simpta important, unic, eu nu îi judec, doar îi ascult. Așa că am avut un client care a dorit să stea cu mine, timp de zece ore fără întrerupere, rezultând în final o mulțime de bani”, a declarat Alexandra agenţiei Efe.
După ce clientul plăteşte suma cerută, jumătate sunt ai mei iar cealaltă jumătate se duc către firmă, a cărei clientelă este, în principal din SUA și Marea Britanie.
După un an și jumătate a vorbit cu mai mult de 10.000 de oameni, Alexandra face parte din top 10 modele la nivel mondial în acest loc, după ce a fost votată recent la concurs organizat în Statele Unite, a declarat șeful său.
Alexandra câștigă aproximativ 11.000 de euro lunar, în timp ce venitul mediu al fetelor angajate în videochat erotic in jur de 3000 sau 4000 de euro, într-o țară în care salariul mediu este de 350 de euro.
Roxana, de exemplu, atrage aproximativ 8.000 de euro pe lună. Când a început, am fost sceptică cu privire la posibilitatea de a câștiga atât într-o țară cu salarii mici în cazul în care economia reprezintă o treime din PIB.
Pentru România, cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, există aproximativ 700 de persoane înregistrate în videochat. Se estimează că câștiga împreună 1.000 de milioane profit pe an, potrivit Ministerului Finanțelor.
Dezvoltarea enormă a acestor videochat-uri în România se datorează lipsei altor oportunități de angajare şi existența unei infrastructuri de comunicații large cu o tradiție de profesii tehnice.
„Dacă te implici atunci când lucrezi, poţi câștiga o mulțime de bani. Eu am un permis de muncă de opt ore și plătesc taxe la stat, totul este transparent”, descrie natural Alexandra, fără nici o urmă de jenă despre munca lor.
La aceste camere web se regăsesc femeii dar și cuplurile: „Mulți accesează, deoarece au nevoie de cineva cu care să comunice sau să le înțeleagă, mulți au mulţi bani, dar se simt singuri.”
Alexandra lucrează cu 43 de parteneri într-o vila de lux din Bucureşti într-o activitate pe care şeful său a descris-o ca fiind complet legală.
„Mi-a luat mai mult de un an pentru a ști cum funcționează această industrie, cu privirea la legalitate și cum să recrutez adecvat tineri”, spune el.
În ultimii zece ani, iar până de curând, aceste companii au proliferat în România fără o asocierea a acestora cu orice fel de scandal.
Cu toate acestea, la mijlocul lunii martie a fost un raid asupra 93 dintre firme de acest gen în mai multe orașe, într-o investigație a unei rețele criminale de evaziune fiscală și spălare de bani.
Una dintre aceste companii ar fi putut fraudat statul aproximativ 300 milioane dolari.
„Ei au investigat o companie de tip off-shore care a intermediat plăți externe și ar avea membrii care i-au ajutat să evite impozitele pe profit realizate în România”, a declarat apoi șeful Poliției Române, Marius Oprea.
„Contractele au fost legale, dar bănuiesc că nu au existat venituri substanțiale”, a mai adăugat Oprea.